>

novosti logo

Kronika Kronika

Kapitalne investicije u zajednicu

U prostorijama SNV-a u Zagrebu potpisani važni ugovori: Novac je namijenjen vijećima Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije, Pakraca i Osnovnoj školi Bobota

U prostorijama Srpskog narodnog vijeća su potpisani ugovori o kapitalnim investicijama čiji su korisnici Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske, Splitsko-dalmatinske županije, grada Pakraca i Osnovna škola u Boboti.

SNV je s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH potpisao ugovor vrijedan 800.000 kuna. Stiglo je 30 projekata od kojih je 12 zadovoljavalo strogo utvrđene kriterije za adaptaciju, izgradnju, rekonstrukciju objekata i prostora za okupljanje pripadnika zajednice. Korisnike su pozdravili saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, kao i Saša Milošević, generalni sekretar SNV-a.

Pupovac je izrazio zadovoljstvo što je SNV učestvovao u procesu uređivanja prostora za okupljanje. Sredstva Vlade RH izborena su preko Kluba zastupnika SDSS-a, a stigla su na račun SNV-a kao najviše srpske manjinske institucije. Radi se na tome da sredstva stignu i iz drugih izvora. Podsjetio je da od 2011. nije rađeno na obnovi socijalne i društvene infrastrukture, izrazivši očekivanje da će se do kraja godine za tu namjenu izdvojiti dodatna sredstva, a da bi njihov iznos za narednu godinu bio veći. Ljubica Vukajlović, direktorica u Boboti, objasnila je za što će biti utrošen novac.

- Bit će postavljena nova stolarija. Ja sam u školi od 1978, a stolarija je još starija, pa smo zbog njene propusnosti ‘grejali ulicu’. Sad ćemo imati toplu školu, rekla je Vukajlović. Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije, rekao je da će Vijeće urediti prostorije koje je Grad Bjelovar ustupio u centru grada.

- I do sada smo ulagali u prostor koji smo nazvali Srpski kulturni centar Pavle Solarić. Nakon uređenja interijera, ostao je problem krovišta koje propušta vodu. Ovim sredstvima uredit ćemo ga - kaže Karanović.

Marko Tomašević, predsjednik VSNM-a Splitsko-dalmatinske županije ističe da su sredstva namijenjena za izgradnju doma u Imotskom u kome bi se okupljali prije svih - mladi.

- Grad nas je oslobodio 80.000 kuna dažbina, a s ovih 75.000 kuna ćemo nabaviti dosta materijala. Ljudi će raditi besplatno, pa ćemo napraviti dvostruko više nego inače - rekao je Tomašević. Zamjenik gradonačelnika i predsjednik VSNM-a Pakraca Nikola Ivanović potpisao je tri projekta obnove društvenih domova u selima Vranešci, Gornja Šumetlica i Kusonje.

- Dok se u prva dva sela ide na izvođenje građevinskih radova i sanaciju objekata, u Kusonjama je riječ o izradi projektne dokumentacije za izgradnju društvenog doma u najvećem povratničkom naselju Zapadne Slavonije. Radimo ju s ciljem prijave na natječaj kojim je moguće obnoviti društvenu infrastrukturu. S više novca, nadamo se da ćemo u dvije-tri godine završiti taj dom - rekao je Ivanović.

Po riječima Predraga Krupljana iz Centra za razvoj SNV-a, ostali ugovori bit će potpisani naknadno.

- Za razliku od ostalih korisnika kojima su sredstva uplaćena na žiro-račune, za Mjesni odbor Ponikve koji je dobio 116.000 kuna za uređenje objekta, a nema račun, sredstva će biti uplaćena direktno izvođaču, rekao je Krupljan.

1/1