>

novosti logo

Piše N.J.

U Zagrebu održan parastos za žrtve Oluje

‘Samo molitvom za mir čovjek može da preživi i samo tako može da bude u skladu sa sobom, svetom i Bogom. A Bog ne ljubi onog tko slavi pobjedu nad bratom svojim’, rekao je arhimandrit Danilo Ljubotina

U sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu održan je parastos za žrtve Oluje. Parastos je služio arhimandrit Danilo Ljubotina uz sasluženje sveštenstva i đakona eparhije, a prisustvovali su mu saborski zastupnik Milorad Pupovac, ambasadorka Srbije Mira Nikolić sa suradnicima, više srpskih manjinskih vijećnika i aktivista, kao i drugi vjernici.

Svoju je propovijed o. Danilo započeo starozavjetnom pričom o Kainu koji je iz zavisti ubio svog brata Avelja i kazni koju je pretrpio od Boga.

- Molimo se za sve koji su vjekovima obrađivali zemlju, prinosili žrtvu Bogu, živjeli stoljećima u miru i u znoju lica svoga. I onda je došlo što je došlo i naša su se braća raselila, a zemlja naših đedova i prađevova opustjela i zarasla u korov - rekao je arhimandrit u obraćanju.

- Samo molitvom za mir čovjek može da preživi i samo tako može da bude u skladu sa sobom, sa svetom i sa Bogom. A Bog ne ljubi onog tko slavi pobjedu nad bratom svojim – dodao je on.

- Da bismo živjeli u miru moramo gasiti požare. Ali poslije svakog požara postoje skrivene glavnje plamena koje neki još dalje raspiruju jer se vesele velikim požarima. Molimo se Gospodu da ugasi svaki požar i da nam snage razmišljanja i života u slozi s braćom svojom. A oni koji to ne razumeju neka pročitaju kazivanje Mojsijevo o Kainu i Avelju, - rekao je o. Danilo.

1/2