Novosti

Politika

1,99948

‘Uhljebi neće dobiti povišicu!’ vrištali su naslovi na internetskim portalima nakon što je Državni zavod za statistiku na čelu s marljivim Markom Krištofom objavio podatak koji je promijenio povijest moderne Hrvatske

91k0o2tw0jwg3bnvo0r2yu1pr0p

Marko Krištof (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Prije dva tjedna zemlju je zatresla vijest da je bruto domaći proizvod u drugom i trećem tromjesečju narastao za dva posto. Članovima tehničke vlade rasle su zazubice. Snatrili su o tome kako će ovim podatkom u pregovorima s Mostom satrti Tomislava Karamarka, jadan ne bio, i njegovu tzv. Domoljubnu koaliciju. No sreća je kratko potrajala. Ispostavilo se da ovaj rast aktivira sporazum sa sindikatima javnih službenika o porastu plaće za šest posto.

Marko Krištof perspektivni je ekonomist, član SDP-a, bivši analitičar Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, također bivši pomoćnik ministra rada i mirovinskog, voli sve što vole mladi i direktor je Državnog zavoda za statistiku. Nakon nekoliko dana mukotrpnog računanja, Krištofovi vrijedni zaposlenici otkrili su podatak koji je promijenio povijest moderne Hrvatske: BDP nije narastao za dva nego samo za bijednih 1,99948 posto, čime su začepljena usta brbljavim sindikalistima. ‘Uhljebi neće dobiti povišicu!’ vrištali su naslovi na internetskim portalima, koji su najmilitantnije raspoloženi prema lijenčinama iz državnog i javnog sektora te ih shodno tome tretiraju kao ‘Der Stürmer’ Židove tamo negdje 1933. u slobodarskoj Njemačkoj.

Kao stručnjak inače potpuno nezavisan od bilo kakvog utjecaja politike, ali istovremeno tipičan lik iz galerije zagrebačkih wannabe japija iz inkubatora Zorana Milanovića, Krištof je također i šoumen koji je prepoznao duh doba globalnog zatupljenja. Tako se odnedavno na stranicama DZS-a može pročitati i žovijalan podatak da je dnevnica u Hrvatskoj 1874. godine bila dostatna za 3,5 litre piva, dok u prosperitetnoj Republici Hrvatskoj šljaker može za dnevnu naknadu ispiti 23 litre piva te se pošteno naliti. Kad je već toliko upućen u cijene alkoholnih napitaka otprije 250 godina, bilo bi glupo da Krištof nije presavio hartiju i otkrio da aritmetička sredina između BDP-a u prvom tromjesečju (1,2 posto) i onog u trećem kvartalu (2,8 posto) nije dva, kao što većina idiota misli, već je manja za ogromna 0,00052 postotka, što je svakako značajna i historijska razlika.

Prema ovom analno decimalnom izračunu, Hrvatska se uvrstila u avangardu Evropske unije, jer glupi eurokrati zaokružuju ovako važne brojke, pa ih sindikalisti često preveslaju. To međutim neće biti slučaj s vladom Zorana Milanovića, koja se vratila starim navikama čim je uspjela u predizbornoj kampanji uspješno odglumiti da se ipak bori za prava građana.

- Mi ćemo svakako poštivati sporazum sa sindikatima - izjavio je stari lisac, ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić, te dodao da je zatražio izračun rasta BDP-a, ali samo na dvije decimale, što je Krištof shvatio puno ozbiljnije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više