>

novosti logo

13. Festival tolerancije

Fokus ovogodišnjeg Festivala tolerancije, koji će se održati od 7. do 13. aprila, bit će na pravednosti i jednakosti, odnosno na širokom spektru ljudskih prava, izjavila je Nataša Popović, direktorica festivala, na najavnoj konferenciji za medije.

- Ovogodišnji festival donosi više od 70 filmova na temu ljudskih prava, tolerancije, prihvaćanja različitosti i slobode koji će biti prikazani u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac - rekla je Popović, ističući da su brojni od filmova nagrađivani na prestižnim festivalima u Berlinu, Cannesu ili na Sundanceu.

Hrvoje Pukšec, producent festivala, dodao je da se time Festival tolerancije ove godine odmaknuo od ranijeg fokusa na holokaustu i židovskoj tematici.

- Tako imamo puno filmova koji se bave izbjeglicama i pravima žena. Nije bilo teško pronaći jako dobre filmove u ovim netolerantnim vremenima jer upravo ona provociraju filmove koje će takve stvari tematizirati - rekao je Pukšec, dodavši da su filmovi hrvatske ili regionalne premijere i da će podijeljeni u sekcije zadovoljiti različite interese publike.

Novinarima se obratila i Judita Franković, protagonistica filma ‘Izbrisana’ Mihe Mazzinija nastalog u slovensko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, koji će biti premijerno prikazan na 13. Festivalu tolerancije. Film govori o ženi, jednoj od 20.000 osoba koje su slovenske administrativne službe 1992. godine izbrisale iz registra stalnog prebivališta, a koja se bori za svoje dijete.

- Mnogi od tih ljudi koji su početkom 1990-ih bili izbrisani iz sistema nakon višegodišnje borbe uspjela se izboriti za odštete, ali je sve to ipak i premalo i prekasno - rekla je Judita Franković.

Režiser Bobo Jelčić podsjetio je prisutne na svoj film ‘Obrana i zaštita’ koji kroz lik Hrvata, koji ide na sahranu svom prijatelju u bošnjački dio Mostara, govori o životu u podijeljenom gradu.

- Situacija je ostala gotovo ista i nakon sedam godina otkako sam snimao film - rekao je Jelčić i dodao da je dužnost svakog filma da govori o toleranciji.

Osim Jelčića, na festivalu će biti i režiser Nebojša Slijepčević koji će govoriti o svom nagrađivanom dokumentarnom filmu ‘Srbenka’. U sklopu popratih programa bit će postavljena izložba ‘Oni’ koju čine fotografije Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca. Svatko od njih portretirao je po jednog izbjeglicu. Ana, Stanko, Mare i Ivan izrazili nadu da će njihove fotografije potaknuti empatiju.

- Nažalost, brzo se zaboravilo da je u Hrvatskoj bio rat i brojne izbjeglice koje je trebalo negdje smjestiti - rekao je Stanko Herceg.

A od 6. do 17. aprila ispred Muzeja suvremene umjetnosti trajat će izložba ‘Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove’ koju čine murali koje su grupe aktivista stvarale u poljskim gradovima u kojima su Židovi činili značajan dio stanovništva. Na festivalu će se i ove godine održavati ‘Edukacijska jutra’, a osim temi holokausta, bit će posvećena integraciji izbjeglica u društvo, i to kroz koncept Digitalne kino-škole za učenike viših razreda osnovnih i učenike srednjih škola. Festival ponovno donosi i niz diskusija vezanih uz filmove koji će se prikazati u programskim sekcijama.

1/1