>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

2.500 kilometara do Crnog mora

Dobrodošlica za učesnike 63. Međunarodne dunavske regate: Sportski avanturisti iz čuvene regate prvi put stali su u Borovu kako bi se odmorili za nastavak izazovnog putovanja

Na svom putu Dunavom dugom 75 dana i 2.516 kilometara, učesnici 63. Međunarodne dunavske regate koja je 23. juna krenula iz nemačkog Ingolštata prema Crnom moru, svoje kanue i kajake su zaustavili u Borovu. Reč je o najvećoj, najdužoj i najstarijoj rečnoj regati na svetu koja prolazi kroz deset podunavskih zemalja.

- Borovo je po prvi put bilo domaćin učesnicima ove regate koji su se kod nas odmorili, osvežili i nastavili svoj put - kaže Desa Jankov, predsednica Udruženja ‘Plavi Dunav’ koje je u saradnji sa Opštinom Borovo za stotinjak gostiju pripremilo večeru i mesto za prenoćište. Među njima je bio i Dan Pajić iz Rumunije.

- Mi smo svi jedan tim, danju veslamo, a uveče se družimo iako govorimo nemački, rumunski, srpski, engleski - kaže Dan. Borislavu Buriću i njegovim prijateljima iz Novog Sada je ovo 11. putovanje.

- Prošli smo u toj našoj ljubavi prema sportu, Dunavu, rekreaciji i druženju ceo put kroz Austriju, dobar deo kroz Mađarsku i nekoliko puta deonicu od Apatina, Novog Sada i Slankamena do Beograda. Povratak naših čamaca i nas samih nije tako jednostavan i to nas ograničava da ne idemo daleko - objašnjava Burić. Dok su organizatori žalili što je jako nevreme pokvarilo čitav ugođaj i program koji su pripremili za goste, učesnicima regate su vremenske neprilike sasvim normalna pojava.

- Kiša, vetar, sunce…Na to smo se pripremili, komfor je po strani. Spavamo u šatorima, to je jedan nomadski način, svaki dan sastavljamo i rastavljamo svoju ‘kuću’ i tako danima - kaže Burić. Regati se priključilo i nekoliko mladića iz Aljmaša. ‘Nas šestorica smo krenuli prema Bačkoj Palanci. Biti u prirodi, u dobrom društvu zaista je dobar osećaj’, kaže Mario Palinkaš. Dunav zna biti surov u šta se uverio i Jovica Borojević iz Borova naselja.

- Uhvatilo nas je nevreme na pola Dunava, grmilo je i sevalo, borili smo se sa vetrom i talasima, ali sve je dobro završilo. Nažalost neću nastaviti put jer sam dobio samo jedan slobodan dan s posla. Možda sledeće godine - kaže Jovica. Nakon Borova, učesnici regate su put nastavili prema Bačkoj Palanci.

1/1