Novosti

Politika

20.000 protiv Bandića

Izmjenama zagrebačkog GUP-a ispriječili su se struka, građani, udruge, opozicija, ali i Ministarstvo graditeljstva

Usx0zue8wuhhou1op0vb24y46l9

Čovjek koji je volio gradilišta – Milan Bandić (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Trideset i troje radnika Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba propustilo je iskoristiti svoje pravo na godišnji odmor u kolovozu mjesecu. Točnije, gradonačelnik Milan Bandić je naložio da ne mrdaju sa svojih mjesta. I eno ih dakle još uvijek tamo, obrađuju gotovo deset tisuća podnesaka građana s više od 20 tisuća primjedbi u javnoj raspravi o izmjenama Generalnog urbanističkog plana kojima bi se omogućila prenamjena zemljišta i gradnja na oko milijun četvornih metara površine. Posrijedi je, dabome, lokacija sadašnjeg Hipodroma i Velesajma. Umjesto njih bi tamo trebao niknuti novi ‘Grad u Gradu, Zagreb City ili Zagrebački Manhattan, kao što smo rekli’, rekao je naime Bandić.

Takva žurba i forsiranje načelno neprovedivih izmjena motivirani su već poznatim ciljem. Gradonačelnik je Zagreba, prema nalazu RTL-a, s multimilijarderom Muhamedom Alabarom iz Dubaija kao investitorom predviđene gradnje vrijedne pola milijarde eura proljetos ugovorio osmomjesečni rok za pravnu i urbanističku pripremu željenog terena. Tome su se očekivano, bar kad su takve intervencije u pitanju, ispriječili struka, građani, udruge, opozicija, ali i Ministarstvo graditeljstva. Ipak, današnje će protivljenje ministra Predraga Štromara takvom projektu u konačnici ovisiti o saborskom savezu Bandićeve zastupničke grupacije i vladajuće koalicije s HDZ-om na čelu.

Pritom još nije poznato kako bi naš ponajvredniji vizionar mogao zaobići sve prepreke, mada ne sumnjamo da će pronaći neki način. Prije svega, problem je u tome što se Milan Bandić upustio u preskakanje urbanističko-planskih razina: namjerio je u GUP unijeti izmjene koje nisu zadane papirom višeg reda, Prostornim planom Grada Zagreba. U potonjem su ciljane površine određene kao rekreacijska i poslovna, i to odvojeno, a nipošto i kao stambena. Nadalje, tajnost ugovora tj. memoranduma koji su potpisali predstavnici Grada Zagreba i Alabarove kompanije Eagle Hills ukazuje na sasvim moguće protuzakonito poslovanje.

Riječ je o prevelikom komadu zemljišta i vrijednosti investicije da bi se to moglo provesti pukim nametanjem gotove odluke. Baš kao i grubim zaobilaženjem Gradske skupštine koja bi morala amenovati zahvate poput ovog. Bit će stoga veoma zanimljivo dočekati ishod ove afere već u sljedećem mjesecu, kad istekne dvotjedni rok za odgovor na građanske podneske. Ukoliko tad Štromar popusti u ime partnerstva Bandića i HDZ-a, nezadovoljnim građanima ostaje mogućnost sudske borbe. Ni u tom slučaju ne dajemo im mnogo šanse, ali bi potencijal otpora institucionalnom upravnom nasilju i despotiji krupnog kapitala mogao narasti kao malo kad u povijesti vladavine aktualnog gradonačelnika.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više