Novosti

Kultura

21. ликoвни сусрeти нa Бaниjи и 10. излoжбa сликa

Meђунaрoднa, мeђугeнeрaциjскa, мултикултурaлнa и мултиeтничкa ликoвнa мaнифeстaциja у oргaнизaциjи Пoдoдбoрa Пeтрињa СKД-a "Прoсвjeтa" бит ћe oдржaнa 8. липњa у друштвeнoм дoму у Гoрњoj Бaчуги кoд Пeтрињe

Large likovni susreti

(foto Screenshot)

Pododbor Petrinja Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" organizira 21. likovne susrete na Baniji i 10. izložbu slika koji će biti održani u subotu, 8. lipnja, u društvenom domu u Gornjoj Bačugi kod Petrinje.

Kako ističe Mara Vilus, predsjednica Pododbora Petrinja SKD-a "Prosvjeta", tradicionalna likovna manifestacija je i ove godine međunarodna, međugeneracijska, multikulturalna i multietnička. Na njoj učestvuje 25 slikara i 17 djece, odnosno 42 gostiju iz Zagreba, Karlovca, Velike Kladuše, Banja Luke, Nove Gradiške, Dvora, Popovače, Novske, Slavonskog Broda, Siska i Petrinje

- Na 10. izložbi slika bit će postavljeni svi radovi, slikara i djece, nastali na ovogodišnjim 21. likovnim susretima na Baniji, kao i nekoliko izabranih slika nastalih na prethodnim likovnim susretima i kolonijama, te slike djevojčice Marije Vilus sa Zlatibora nastale dok je imala 5 godina, kaže Mara Vilus.

Okupljanje slikara u petrinjskom parku bit će od 8,30 do 9 sati, nakon čega svi okupljeni organizirano odlaze u Gornju Bačugu, gdje po dolasku doručkuju, a potom se dijeli pribor i odabiru lokacije za slikanje, u društvenom domu ili prirodi. Slikanje traje do 14,30 sati, nakon čega slijedi postavljanje radova za desetu izložbu slika. Nakon otvorenja izložbe u 15 sati, bit će podijeljena priznanja učesnicima, a potom slijedi posluženje i druženje.

Petrinjski pododbor SKD-a "Prosvjeta" planira organizirati 4. Likovnu koloniju u Centru novog života na Sajmištu u Petrinji početkom septembra, a krajem novembra i 15. likovnu koloniju pod nazivom "Jesen u Petrinji 2024." na kojoj će stvarati djeca i slikari. Osim na manifestacijama koje sami organiziraju, Petrinjci će sudjelovati i na manifestacijama koje organiziraju druga društva i pododbori na nivou Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta.

Manifestaciju likovnih susreta financijski su sufinancirali Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija i članovi SKD "Prosvjeta", Pododbor Petrinja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više