>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

71. godišnjica Bolmanske bitke

Prošle subote u Bolmanu je svečano obilježena 71. godišnjica Bolmanske bitke. Program obilježavanja sastojao se od polaganja vijenaca na spomenike u naseljima Petlovac i Baranjsko Petrovo Selo, koja pripadaju Općini Petlovac, te na centralnom spomeniku na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac i na spomeniku u Bolmanu, koji pripadaju Općini Jagodnjak. Obilježavanje su organizirali Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije, koju je predstavljao predsjednik Nikola Opačić, i Općina Jagodnjak, koju je zastupao načelnik Anđelko Balaban.

Na obilježavanju se okupilo preko sto antifašista iz antifašističkih udruga i zajednica iz Apatina, Belog Manastira, Borova, Osijeka, Požege, Slatine, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka, Trpinje i Vukovara te predstavnici SABA RH, Osječko-baranjske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ, Zajedničkog veća opština i SDSS-a (Dragan Crnogorac), Općine Petlovac (načelnik Milan Knežević), Općine Jagodnjak, Općine Kneževi Vinogradi (načelnik Deneš Šoja), Grada Belog Manastira (gradonačelnik Ivan Doboš), Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj (generalni konzul Živorad Simić) i Baranjsko-ruskog društva prijateljstva.

Prigodna akademija održana je na centralnom spomeniku. Skupu su se obratili Anđelko Balaban (načelnik Općine Jagodnjak), Nikola Opačić (predsjednik ZUABA OBŽ), Antun Kapraljević (predsjednik Skupštine OBŽ), Domagoj Hajduković (saborski zastupnik), Stevo Drača (potpredsjednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine) i Vlado Jurić (predsjednik UABA Slatine i potpredsjednik SABA RH), a kod spomenika u centru Bolmana i Rade Korica (predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica). Akademija je završena recitalom, koji su izvele učenice Jelena Kozolić i Isidora Tovjanin, članice recitatorske sekcije jagodnjačkog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’.

Općina Jagodnjak, domaćin obilježavanja, za sve učesnike priredila je domjenak u bolmanskom Domu kulture, gdje su gosti mogli i razgledati prošle godine otvorenu Spomen-soba Bolmanske bitke, u kojoj su se, kroz slike, mape i izložene eksponate, mogli bolje upoznati s bitkom, vođenom od 6. do 22. III. 1945. godine.

1/1