Novosti

Politika

73 godine od smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, na pravoslavni Božić 1943. godine, u hotelskoj sobi u New Yorku pronađeno je tijelo Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih izumitelja

Szngzni59uvylyjl3j9vo8fh8se

Na današnji dan, na pravoslavni Božić 1943. godine, u hotelskoj sobi u New Yorku pronađeno je tijelo Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih izumitelja. Tesla je bio pronalazač, preciznije rečeno, genij koji je svijetu ostavio na hiljade svojih izuma na temelju kojih se i danas proizvode razni proizvodi najviše tehnologije. X zrake, radio aparati, izmjenična struja, rakete, mobiteli… samo su dio asortimana nastalih na temelju njegovih izuma. Nažalost, Tesla za razliku od Edisona i Westinghousea, njegovih navodnih prijatelja, nije imao poduzetničkog duha pa svoje izume nije unovčio, zbog čega je umro u siromaštvu.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, pored Gospića. Njegov otac Milutin je bio pravoslavni sveštenik u tom malom ličkom mjestu, a majka Đuka rođena je u današnjoj Općini Gračac, u Tomingaju. Budući da je Nikola Tesla bio izrazito vezan uz majku, postoji ideja da se njeno rodno mjesto također pretvori u svojevrsno spomen područje.

Jedan dio svog života je boravio u Karlovcu, u kojeg je došao 1870. godine. U tom je gradu, točnije u Rakovcu, završio i gimnaziju, zbog čega se slobodno može reći da je svjetski izumitelj najslavniji stanovnik grada na četiri rijeke. No, grad mu se baš i nije adekvatno odužio. Tesla u Karlovcu ima svoju ulicu koja ga nije dostojna. Također, na gimnaziji u kojoj se školovao postoji spomen ploča i kabinet fizike s obnovljenim učilima iz vremena kada je genij pohađao školu. Ta su učila nedavno proglašena zaštićenim kulturnim dobrom RH. S druge strane, kuća u kojoj je živio danas je straćara koja samo što se ne sruši.

U ovdašnjim krajevima često se spominje Teslina izjava da se ponosi svojim srpskim rodom i Hrvatskom domovinom. No iako je točna, ona je izvučena iz konteksta iz prepiske koju je vodio s Vladkom Mačekom. Sahranjen je 10. januara 1943., a posljednja želja mu je bila da se na ispraćaju svira poznata srpska pjesma ‘Tamo daleko’. Ostaje za vidjeti kako će Hrvatska ove godine obilježiti 160. godišnjicu njegovog rođenja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više