Novosti

Kronika

74 prazna mjesta

Na dopunskim izborima, koje će Vlada RH raspisati 90 dana od konstituiranja gradskih, općinskih i županijskih skupština, popunjavat će se 74 vijećnička mjesta koja pripadaju predstavnicima srpske nacionalne manjine

Large anja 2

Izbori završavaju u oktobru (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Za pripadnike nacionalnih manjina u čak 87 jedinica lokalne samouprave, lokalni izbori nisu bili gotovi drugim krugom glasanja 30. maja. Krajem septembra ili početkom oktobra, provest će se dopunski izbori, zato što u redovnom roku nije izabran dovoljan broj pripadnika nacionalnih manjina. U lokalnim predstavničkim tijelima ostalo je nepopunjeno ukupno 99 vijećničkih mjesta namijenjenih pripadnicima svih nacionalnih manjina. Vlada RH raspisat će dopunske izbore 90 dana od konstituiranja gradskih, općinskih i županijskih skupština. Na dopunskim izborima popunjavat će se 74 vijećnička mjesta koja pripadaju predstavnicima srpske nacionalne manjine.

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov kaže da su dopunski izbori vrlo važni jer osiguravaju zastupljenost u pojedinim općinskim, gradskim vijećima i županijskim skupštinama, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o lokalnim izborima. Objašnjava se dopunskim izborima osigurava izborni legitimitet izabranog kandidata i predstavljenost manjine koja ima pravo na zastupljenost.

- Konačno će se prestati sa praksom "povlačenja" nacionalnih manjina sa dna liste, jer vrlo često su to bili ljudi koji nisu govorili u ime manjina niti su zastupali njihove interese. Sa takvom praksom se konačno prestalo pošto na dopunskim izborima mogu učestvovati isključivo pripadnici nacionalnih manjina, odnosno Hrvati tamo gdje su u manjini. Jedino oni mogu birati i biti birani, ali kandidacijske liste mogu isticati sve političke stranke, ne samo one s manjinskim predznakom, kao i grupe birača - kazala je Jeckov.

Na dopunskim izborima birat će se također 11 vijećničkih mjesta za Rome, četiri za Talijane, tri za Mađare i jedno za Ukrajince. Također, dopunski izbori organizirat će se za pripadnike hrvatskog naroda u tri općine u istočnoj Slavoniji u kojima su u manjini – za općinska vijeća Borova, Trpinje i Jagodnjaka.

Po jedan ili više predstavnika Srba birat će se u županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije te u gradovima i općinama Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Sisak, Hrvatska Dubica, Majur i Sunja. U Karlovačkoj županiji dopunski izbori će se održati u Ogulinu, Slunju, Josipdolu, Lasinji i za Županijsku skupštinu. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Srbi će birati predstavnike u deset općina, Daruvaru i Županijskoj skupštini. Što se tiče Ličko-senjske županije, srpskih predstavnika nedostaje u Otočcu, Brinju, Plitvičkim jezerima i u Županijskoj skupštini. U Virovitičko-podravskoj županiji popunjavat će se broj vijećnika u osam mjesta, u Požeško-slavonskoj županiji bira se predstavnik za županijsku skupštinu, a u Brodsko-posavskoj za općine Garčin i Gornje Bogićevce. U Zadarskoj županiji birat će u Benkovcu, Polači, Obrovcu, Lišanama Ostrovičkim, Vrsima, Zemuniku Donjem i u Županijskoj skupštini. U Osječko-baranjskoj županiji birat će se predstavnici za pet općina dok se predstavnici Srba u Šibensko-kninskoj županiji biraju za Županijsku skupštinu i Grad Drniš. U Vukovarsko-srijemskoj županiji vijećnička mjesta će se popuniti u Bogdanovcima, Nijemcima, Tompojevcima, kao i u županijskoj skupštini. U Splitsko-dalmatinskoj županiji dopunski izbori bit će raspisani u Gradu Vrlici. Dopunski izbori za jednog predstavnika srpske nacionalne manjine održat će se za Gradsko vijeće u Puli, za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. u Gradu Rijeci i županijskoj skupštini PGŽ.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više