>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

76. godina Karlovačke udarne brigade

U Svetičkom Hrašću kraj Ozlja obilježena 76. godišnjica formiranja Karlovačke udarne brigade formirane 5. marta 1944. godine u sklopu završnih operacija za konačno oslobođenje Jugoslavije

U Svetičkom Hrašću kraj Ozlja, prošle subote, 7. marta je obilježena 76. godišnjica formiranja Karlovačke udarne brigade. Okupilo se petnaestak antifašista iz Ozlja i Karlovca. Na već dobrano oronuli spomenik, koji bi trebao hitnu sanaciju, položili su cvjetni aranžman, crvene karanfile povodom Međunarodnog Dana žena 8. marta i zapalili svijeće. Učinili su to ozljanka Biserka Vranić, gradska i županijska vijećnica iz redova SDP-a te predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca Miroslav Delić (SDP). Članicama Udruženja antifašista Karlovca i Ozlja, Delić je također povodom Dana žena darovao crvene karanfile. Govorancija nije bilo jer se o samoj Brigadi dosta toga znade: formirana je 5. marta 1944. godine u sklopu završnih operacija za konačno oslobođenje Jugoslavije. Posebnu ulogu je imala u operacijama za oslobođenje Karlovca, Duge Rese, Ozlja i tog dijela Hrvatske 6. maja 1945. godine.

Brigada je čuvala bokove Drugoj i Trećoj jugoslavenskoj armiji koje su u silovitom naletu oslobodile ovaj dio Hrvatske i natjerale neprijatelje na bijeg prema Zagrebu koji je oslobođen svega dva dana kasnije. Pod vodstvom komandanta generala Borisa Boce Balaša. Brigada je preko porušenog mosta na rijeci Kupi na Baniji umarširala u oslobođeni Karlovac gdje je dočekana od velikog broja ljudi.

1/1