>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

77 godina od oslobođenja Vojnića

Pedesetak stanovnika Vojnića i okolnih mjesta Korduna, pripadnika srpske zajednice i antifašista obilježili su 12. januara godišnjicu oslobođenja Vojnića u Drugom svjetskom ratu. Položeni su vijenci na centralni spomenik u središtu mjesta, a potom je o samom događaju govorio predsjednik udruženja antifašista u Vojniću Nikola Trbojević. Skup su pozdravili predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije Ratko Bošnjak i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mićo Zatezalo.

U Zborniku radova ‘Kotar Vojnić u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji’, oslobođenje je opisao general-major u penziji Dragan Pajić.

- Pobjedom nad posadom neprijateljskog garnizona na pruzi kod Lončarevog mlina oslobođen je Vojnić, prvo kotarsko mjesto u Hrvatskoj koje je ostalo slobodno cijelo vrijeme rata. Okupator i domaće izdajice u svojim pohodima na slobodnu teritoriju prolazili su kroz Vojnić, pa i zadržavali se kraće vrijeme, ali stalnu posadu u njemu više nisu uspostavljali, držati ga više nisu mogli. Do te velike pobjede kordunaških partizana, jedne od najvećih uopće, došlo je poslije niza uspješno izvedenih akcija i u situaciji kada je neprijatelj sa 4.000. svojih elitnih vojnika izvodio ofenzivu na sjeveroistočni dio. Ta pobjeda je posebno velika u ono vrijeme, na prijelazu 1941. na 1942. godinu, kada opća situacija u Evropi i u našoj zemlji nije bila nimalo povoljna – napisao je general Pajić.

1/1