Novosti

Politika

‘Država se oglušuje na patnju žrtava’

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba Udruženje srpskih porodica ubijenih ‘Protiv zaborava’ upozorava na zabrinjavajući odnos državnih institucija prema civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti

Ghk34gxy569idyb9n6ss060xt6z

Saopćenje koje potpisuje predsjednica udruženja Marica Šeatović prenosimo u cijelosti:

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. avgusta, Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’ upozorava na zabrinjavajući odnos državnih institucija prema civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

Naime, nakon niza poteškoća ovo Udruženje je tokom 2011. godine napokon uspostavilo suradnju s Ministarstvom branitelja, odnosno njegovom Upravom za zatočene i nestale. Do kraja 2015. godine smo kroz zajedničke aktivnosti, među kojima i sudjelovanje u Radnoj skupini za izradu ‘Nacrta prijedloga zakona o pravima vojnih i civilnih stradalnika rata te članova njihovih obitelji’ dali svoj doprinos u pronalaženju nestalih osoba. Međutim, do promjene je došlo onoga trenutka kada je na čelo Ministarstva branitelja imenovan gospodin Tomo Medved. Njegovim je Odlukom da se izvan snage stavi imenovanje članova spomenute skupine našem Udruženju onemogućen daljnji rad na izradi nasušno potrebnog Zakona. Na taj je način obezvrijeđena naša iskazana volja da se riješe otvorena pitanja poput završetka započete identifikacije ostataka od oko 50 osoba srpske nacionalnosti koji se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Također, ovim se činom država oglušila na patnju unesrećenih porodica i iskazala nepovjerenje u zajednički rad na pronalasku i dentifikaciji nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba Udruženje srpskih porodica ‘Protiv zaborava’ također želi ukazati na nepovoljan položaj svih civilnih žrtava rata, odnosno njihovih porodica. Iako je od rata prošlo više od 20 godina, institucije još uvijek nisu spremne preuzeti potrebnu odgovornost kao ni stvoriti adekvatne uvjete za pravnu i moralnu satisfakciju žrtava bez obzira na njihovu nacionalnost. Naš slučaj samo je jedan od dokaza takve prakse.

Udruženje ‘Protiv zaborava’ suosjeća sa svim porodicama koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima. Ovim putem apeliramo na državne vrhove zemalja u regionu da ubrzaju potragu za nestalim, kao i da svim civilnim žrtvama i njihovim porodicama posvete potrebnu pozornost lišenu svake diskriminacije i politizacije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više