Novosti

Kronika

‘Нисмo oчeкивaли дa ћe лjуди из СДП-a кoристити ХДЗ-oву рeтoрику’

У oвoj зeмлjи, нaкoн штo je ушлa у Eврoпску униjу, кao дa je нeкo узeo путoкaз кojи вoди прeмa бoлjoj будућнoсти и oкрeнуo гa зa 180 стeпeни прeмa лoшoj и oпaснoj прoшлoсти, истaкнутo je нa прeдизбoрнoм скупу СДСС-a у Дaлjу

U ovoj zemlјi, nakon što je ušla u Evropsku uniju, kao da je neko uzeo putokaz koji vodi prema bolјoj budućnosti i okrenuo ga za 180 stepeni, prema lošoj i opasnoj prošlosti. Ekstremni nacionalizam je 2012. godine oslobođen od pojedinih stranaka, a kasnije pojačan od koalicije koja se zvala Domolјubna. Nije bilo druge nego da se tome suprotstavimo zajedno s onima koji su to, kao i mi, prepoznali,rekao je Milorad Pupovac, kandidat SDSS-a za saborskog zastupnika na predstojećim izborima obraćajući se pripadnicima srpske zajednice na predizbornom skupu u Dalјu. Pupovac se osvrnuo i na neočekivanu retoriku SDP-a u ovoj izbornoj kampanji.

- Najmanje smo očekivali da će lјudi iz SDP-a koristiti HDZ-ovu retoriku i krenuti, ne u kritiku nego u vređanje srpskog naroda koji, tobože, ne zna kuda ide 150 godina. Pa zar nije taj narod išao sa hrvatskim narodom? Pa, zar to nije uvreda i Hrvatima koji su sa Srbima i stekli slobodu jer smo je nesebično delili? S kim je Baranja postala slobodna 1918., s kim je Istra postala slobodna 1945. – upitao je Pupovac.

Srbima s područja erdutske opštine obratili su se i Mile Horvat sa svojom zamenicom Draganom Jeckov i Boris Milošević sa zamenicom Vesnom Blanušom.

- Uskoro će biti deset godina kako sam sekretarka ZVO-a i poznati su mi problemi s kojima se pripadnici srpske zajednice susreću i zato je važno da imamo direktan link do naših saborskih zastupnika. Drugi to nemaju, a neće ni imati - istakla je Dragana Jeckov. Podsetila je da je SDSS na prošlim izborima izgubio jedan mandat.

- Jedan naš saborski zastupnik je kukavički postupio i naš mandat predao HDZ-u, sad je sa Bandićem, a ko zna s kim će biti sutra. Toliko o njegovoj verodostojnosti. Taj mandat moramo vratiti - poručila je Jeckov.

Saborski kandidat Boris Milošević iz Šibenika je u protekle četiri i po godine obavlјao funkciju pomoćnika ministra uprave i, kako kaže, puno je naučio o tome kako sistem funkcioniše.

- Na ovom poslu sam jako puno naučio, ali ne propise jer sam njih znao, nego sam naučio kako sistem funkcioniše, a funkcioniše tako da ako nemate ruku u Saboru i ako tu ruku ne trebaju, bez obzira šta piše u zakonu, stvari idu jako teško. Zato nam trebaju tri mandata. Mi znamo da ćemo ih osvojiti, ali je bitno da u ponedelјak imamo što više glasova i da možemo reći da narod stoji iza nas - poručio je Milošević. Uveren je da u opštini Erdut niko nema problem sa uzimanjem roza listića, ali je naveo primere sredina u kojima lјudi osećaju strah, što je potvrdila i njegova zamenica Vesna Blanuša iz Rijeke.

- U urbanim sredinama se ne priča i ne govori jer ako progovoriš onda si nacionalista, a mi nismo nacionalisti, mi samo tražimo da možemo glasno, jasno i s ponosom govoriti svojim jezikom, pričati o svojim problemima, i da naša deca mogu slobodno u školama učiti svoj maternji jezik -kazala je Blanuša.

SDSS-ov kandidat Mile Horvat je istakao da je potrebno ojačati srpske insitucije kao što su Zajedničko veće opština, Srpsko narodno veće, SPD ‘Privrednik’ i SKD ‘Prosvjeta’ koje su teškom mukom stvarane proteklih 20 godina.

- Zadatak nam je da stvorimo sigurnost imovine i sigurnost u radu jer 87 odsto ugovora je na određeno vreme, na tri meseca. Kako onda možemo očekivati da mladi lјudi ostaju u državi kad nemaju sigurnost u poslu, ne mogu dići kredite, kupiti stan, auto, zasnovati porodicu? Moramo promeniti fiskalnu politiku kako bi vam se od 100 kuna koje zaradite i date državi vratilo više od pet kuna koliko se sad vraća - rekao je Hovat i pozvao pripadnike srpske zajednice da u nedelјu, na veliki pravoslavni svetac Usekovanje, izađu na izbore i pokažu da su Srbi ‘ozbilјan politički narod’.

Pripadnicima srpske zajednice obratio se i predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović koji je i tom prilikom ponovio da od oktobra prošle godine traje, kako je rekao, projekat razbijanja SDSS-a i srpskih institucija optužujući za to pojedine grupacije i udruženja na čelu s HDZ-om i delom Katoličke crkve.

- Uzeli su nam mandat, pokušali su s SNV-om što im nije uspelo, sada pokušavaju s Prosvjetom i Zajedničkim većem opština. Ne smemo dozvoliti da se ovo nastavi - poručio je Stanimirović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više