>

novosti logo

Kronika Kronika

Afirmacija kroz gastronomiju

Izdavanjem kuharice s tradicionalnim jelima nacionalnih manjina Grada Pakraca, želi se aktualizirati njihovo spravljanje i sačuvati ih od zaborava

Kuharica ‘Tradicionalna jela našeg kraja’ predstavljena je u Muzeju Grada Pakraca, a riječ je o zbirci recepata koja je nastala aktivnostima unutar projekta ‘Pakrac – suradnjom prema razvoju’ i to na prijedlog predstavnika srpske manjine.

Cilj ovog projekta je aktivno uključivanje nacionalnih manjina u društveni, kulturni i ekonomski život Pakraca kroz niz aktivnosti, a jedna od njih je izdavanje ove kuharice. 25 recepata tradicionalnih jela raspodijeljeno je na četiri nacionalne manjine koje žive na pakračkom području: češku, srpsku, mađarsku i talijansku, a našli su se tu i recepti većinskog naroda. Prisutni su se složili da kuharica dokumentira važan dio pakračke baštine.

Gastronomija je isto tako važan dio tradicije i tradicijske kulture, a dokumentiranost na ovaj način čini je posebno vrijednom. Još jedan značaj leži u tome što su istaknuti recepti koji danas u mnogim kućanstvima nisu u upotrebi te će se na ovaj način ponovno aktualizirati njihova konzumacija, a i sačuvati baština koja u nematerijalnom obliku je najpodložnija zaboravu tijekom vremena. Pokretači ove inicijative nadaju se kako će se kuharica ne samo pročitati, nego i jela redovno kuhati i na taj način ući u svakodnevnicu. Gastronomija je također segment u kojem se manjine razlikuju od većine, ali i dodirna točka gdje svi narodi međusobno izmjenjuju ono najbolje iz kuhinje.

Od početka provođenja ovog projekta koji je iznjedrio i ovu kuharicu, prošla je gotovo godina dana što znači da je pri samom kraju, a dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske zajednice Goran Labus nada se njegovom produžetku.

-Ovaj smo projekt doveli do kraja. Postoji mogućnost njegovog produžetka. U slučaju pozitivnog rješenja družit ćemo se na ovaj način i dalje, a u slučaju drugačijeg ishoda smatram da smo u Pakracu još jednom pokazali da su manjine bogatstvo ovog grada, da možemo pomoći u svim segmentima razvoja. Ove godine družili smo se uglavnom po kulturnim događanjima, a planovi za iduću godinu su povezivanje s maticama, a postoji mogućnost djelovanja i na ekonomskom planu – pojasnio je Labus.

Dogradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je da kuharica dokazuje kako nas različitosti mogu spajati. Nakon formalnog dijela degustirala su se jela pripremljena po recepturi iz kuharice: srpska pita gužvara, češka hlavačka, talijanska konjska salama, mađarski kruh sa svinjskom masti i crvenom paprikom te hrvatska pita od jabuka.

Dokaz je to da nas manjinska kultura i običaji, a ponajviše kuhinja oduvijek spajaju.

1/1