Novosti

Društvo

Aгилни Oсjeчaни

У Прoсвjeтинoм пoдoдбoру Oсиjeк с рaдoм су нaстaвилe Mузичкa и Taмбурaшкa сeкциja, oдржaнa je првa oвoгoдишњa ликoвнa рaдиoницa сeкциje "Kрeaтивнo ћoшe" и прeдстaвљeн je прojeкт "Oчувaњe културнe бaштинe Србa у зaпaднoм Срeму"

Large 4

Članice Pododbora

Nakon kraće pauze u kojoj nije bilo aktivnosti u SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, čelni ljudi i članovi prebacili su u višu brzinu, i u samo nekoliko dana održali čak četiri programa, pa krenimo redom. Pretposlednjeg februarskog dana nakon duže pauze, s radom je nastavila Muzička sekcija pododbora. Pod rukovodstvom novog voditelja, opernog pevača Miloša Milojevića, ljubitelji pevanja za sada će se bazirati na horskom pevanju odraslih članova, a s vremenom će se u sekciji baviti i drugim segmentima rada.

Dan kasnije, pod rukovodstvom Snježane Fuis, održana je prva ovogodišnja likovna radionica sekcije "Kreativno ćoše" s temom "Vaskršnje kreacije u tehnici zlatoveza". U zlatovezu na kartonu nastalo je niz zanimljivih i kreativnih likovnih radova posvećenih nadolazećem Vaskrsu. Imajući u vidu da je radionici do sada prisustvovao najveći broj ljubitelja likovnog izražavanja, evidentno je da postoji sve veći interes za uključivanje u rad. Prvog martovskog dana, nakon što su za članove nabavljene tamburice, održana je proba Tamburaške sekcije pododbora pod stručnim vodstvom Dušana Latasa, voditelja Tamburaškog sastava Dunavske zore i Tamburaške sekcije KUD-a Branislav Nušić Borovo. Latas je deci predstavio tamburicu, bisernicu i primu, objasnivši im delove od kojih se sastoje instrumenti, nakon čega su deca učinila prve korake u savladavanju pokreta na tamburici. Uz primetno zanimanje deca su prilično vešto savladala prve korake pa se u osječkom pododboru nadaju i novim članovima.

Očuvanje kulturne baštine od iznimnog je značaja za SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, pa je u njihovim prostorijama održano i predstavljanje projekta Ljubice Bauković pod nazivom "Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu". Uz predstavljanje projekta, Bauković je promovisala i svoju knjigu "Sremski svatovi u pesmi i igri" u kojoj su na detaljan i poučan način PIŠE razni običaji, od kojih su neki ostali još samo u uspomenama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više