Novosti

Kratko & jasno

Agron Bajrami: Mediji na Kosovu su živahni

Na Kosovu ima svega, od neprofesionalne žute elektronske štampe – raznorazni web-portali kojima se čak ne zna stvarni vlasnik – do veoma profesionalnih medija koji nisu pod utjecajem političkih partija i interesnih grupa, kaže glavni urednik dnevnika Koha Ditore

Large bajrami2

(foto Mediacentar_online)

U najnovijem izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija Kosovo je na 78. mjestu, dakle u odnosu na prošlu godinu palo je za osam mjesta

Pandemija i njene ekonomske i društvene posljedice su osnovni razlog pada, ali ne i jedini. Tokom 2020. Kosovo je promijenilo tri vlade pa smo takoreći cijelu godinu proveli u političkoj krizi, što je osim podignutih društvenih tenzija imalo utjecaja i na rad medija. Bilo je više pritisaka, što ekonomskih zbog pandemije, što političkih zbog nestabilnih institucija. No iskreno rečeno, mislim da pad na pomenutoj listi nije dramatičan. Kosovo stoji mnogo bolje od većine država u okruženju. Na Kosovu su mediji još uvijek veoma živahni i raznoliki, ima svega i svačega, od neprofesionalne žute elektronske štampe – raznorazni web-portali kojima se čak ne zna stvarni vlasnik – do veoma profesionalnih medija koji nisu pod utjecajem političkih partija i interesnih grupa.

Raste i broj napada na novinare, ali ne i riješenih slučajeva. Gdje najviše zapinje na liniji policija – tužilaštvo – sud?

Institucije vladavine prava su na Kosovu, kao i u većini ostalih država regije, nažalost pod kontrolom politike i interesnih grupa. U većini slučajeva problem su i policija, i tužilaštvo, i sudstvo. Mehanizmi postoje, ali ne postoji volja da se radi, naročito kad su cilj napada novinari i mediji kritični prema vlasti i partijama.

Koliko financijski problemi dovode medije i novinare u položaj u kojem su skloniji autocenzuri?

Financijski problemi su uvijek tu, u velikom broju slučajeva čak su presudni, naročito tokom pandemije. Nemogućnost plaćanja novinara utiče na medije, ali postoji i problem sa medijima koji su u vlasništvu privatnih biznismena, sa određenim vezama sa vlašću i politikom, sa direktnim interesima na raznim tržištima, koji svoje medije koriste kako bi poboljšali financijske i biznis interese. Novinari koji rade u takvim medijima su često pod pritiskom da izvještavaju na određeni način. Ima tu i dosta autocenzure, ali danas je kosovsku javnost mnogo teže obmanuti. Ljudi danas brzo primijete tko je profesionalac, a tko nije, tko radi iskreno i po standardima, a tko za račun političara i interesnih grupa.

Očekujete li od novih kosovskih vlasti stvaranje povoljnijeg okruženja za medije?

Nova vlast bi najviše pomogla ako bi ostavila medije na miru i ako bi osigurala da policija, tužilaštvo i sudstvo rade profesionalno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više