>

novosti logo

Piše Novosti

Agronomija želi dodijeliti počasni doktorat Markaču

Zagrebački Agronomski fakultet prihvatio je prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Mladenu Markaču, umirovljenom generalu kojemu se u Haagu sudilo za zločine počinjene u ‘Oluji’

Posljednjih dana u fokusu javnosti je inicijativa za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a u sjeni toga odvija se inicijativa za dodjelu još jednog počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. Kako javlja portal Srednja.hr, Agronomski fakultet u siječnju je na sjednici Fakultetskog vijeća prihvatio prijedlog za pokretanje postupka dodjele te titule Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Hrvatske vojske kojemu se u Haagu sudilo za zločine počinjene tokom i nakon akcije ‘Oluja’.

Prijedlog je, kako je vidljivo iz zapisnika sjednice održane 22. siječnja 2019. godine, podnio Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta i prodekan Nikica Šprem.

Markač je bio zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a RH u vrijeme rata 1990-ih. Rodio se u Đurđevcu 1955., a poslije srednje škole upisao je Kineziološki fakultet, tadašnji DIF. Diplomirao je 1982. Haaški sud protiv njega je podigao optužnicu 2004. godine. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 2011. proglašen je krivim zajedno s Antom Gotovinom kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora. U studenom 2012. oslobođen je svih optužbi pravomoćnom presudom i pušten na slobodu.

1/1