>

novosti logo

Agrookupator Baranje

Nažalost, kompletna Baranja ovisna je o jednoj tvrtki, koncernu Agrokor, odnosno Belju. Vjerujem da će ovaj problem biti brzo riješen, kaže načelnik Jagodnjaka Anđelko Balaban

Izreka ‘Baranja je Belje, Belje je Baranja’ najbolje oslikava zašto su problemi Agrokora u Baranji vest broj jedan. Preko Belja Agrokor na području Baranje ima najviše poljoprivrednih površina pod koncesijom ili u dugogodišnjem zakupu. Od 30.000 hektara baranjske zemlje, negde oko 18.000 hektara je Agrokorovo. Od ukupnih 1.300 ha vinograda, Belju pripada tačno polovina. Kriza u Agrokoru doslovno je zaustavila poslovanje malim baranjskim opštinama, kojima posrnuli gigant duguje višemilionske iznose. Jedna od takvih je opština Jagodnjak, jedna od najsiromašnijih u Osječko-baranjskoj županiji, čiji je proračun ionako skroman i iznosi tek oko 2,5 miliona kuna.

- Opština se uglavnom financira od zemljišta i zemljišne rente na svom području, kojima gospodari Belje. Zbog novonastalih problema tih sredstava u opštinskoj kasi posljednja tri mjeseca nema, a sve lokalne samouprave su u planu imale te prihode. Za nas je to preko pola miliona kuna. Taj novac već je trebao biti potrošen jer smo projekte u našem proračunu bili isplanirali. Stoga proračun ne možemo izvršavati. Ako ova kriza potraje, dovest će se u pitanje subvencioniranje đačkih karata, obaveze oko subvencioniranja rada dječjeg vrtića, stipendije za studente, a na kraju održavanje javnih površina i javna rasvjeta - kaže načelnik Jagodnjaka Anđelko Balaban.

U opštini Petlovac dug Belja čini čak 40 posto opštinskog proračuna ili oko milion i 770 hiljada kuna, što se zakonski deli na lokalnu samoupravu, Osječko-baranjsku županiju i državu. O toga 65 posto ili oko 1,2 miliona kuna treba pripasti opštini.

- Nažalost, kompletna Baranja ovisna je o jednoj tvrtki, koncernu Agrokor, odnosno Belju. Vjerujem da će ovaj problem biti brzo riješen, a jasno je da Ivica Todorić ne može ostati većinski vlasnik Belja. Svakom novom vlasniku u interesu je zadržati koncesijsko pravo na poljoprivredno zemljište jer ukoliko se ovaj dug produži, prijeti potencijalna opasnost raskidanja ugovora s Agencijom za poljoprivredno zemljište. Ukoliko ostane bez zemlje, Belje ne vrijedi ništa - zaključuje Balaban.

1/1