>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Agroškegro u napadu

Najugroženiji segment hrvatskog agrara, koji je ionako na koljenima, posljednjih je tjedana onaj što se odnosi na proizvodnju jabuka. Pojedini medijski i poslovni krugovi ovih dana bodro najavljuju spasitelja i za tu domaću privrednu muku, a ime mu je Borislav Škegro.

Ovdašnje proizvođače jabuka sve hrvatske vlade u kontinuitetu sistematski šikaniraju, idući na ruku uvoznicima i trgovcima te bankama koje ih iscrpljuju visokim kamatama i hipotekama. Državna pomoć za razvoj infrastrukture pruža se na razini pukog alibija, pa se primjerice jedna od glavnih njihovih teškoća ogleda u neposjedovanju vlastitih skladišnih hladnjača. Najveći dio tih kapaciteta drže prekupci koji nastoje uzeti jeftino i prodati skupo. Takvi špekulanti jedva čekaju lošu proizvodnu sezonu – recimo neku s previše kiše – nastojeći mešetarenjem podvrgnuti poljoprivrednike svom interesu.

Većina zemalja u Europskoj uniji puno izdašnije podupire poljoprivredne proizvođače, tako i sufinanciranjem hladnjača. Hrvatskom tržištu jabuke prijeti i već najavljeni siloviti prodor jeftinih poljskih plodova koji se, kao i ostatak produkcije iz EU-a, odnedavno više ne mogu plasirati u Rusiji. S druge strane, domaći trgovci jedva čekaju obilje jeftinog uvoza. Država igra po njihovom, od monetarne politike do nevoljkosti da se domaće tržište aktivno zaštiti od dampinškog uvoza.

Škegro bi dakle trebao novom dokapitalizacijom agrokompanije Fragaria u vlasništvu svog investicijskog fonda Quaestus preuzeti još više domaćeg tržišta, no to se samo naivnima može činiti spasonosnim. Sjetimo se naime okrupnjavanja mljekarske industrije pod Lukom Rajićem i epiloga s prodajom Lactalisu te konačnog kraha mljekarstva.

Umjesto da država potpomogne manje proizvođače u strateškom klasteriranju i okrupnjavanju, pasivno dopušta špekulantima i globalnim burzovnim hazarderima da vitlaju hrvatskim agrarom po svojim rizičnim portfeljima. Borislav Škegro, rodonačelnik opće liberalizacije ovdašnje ekonomije, pritom je čak i logičan izbor za finalizaciju tog mračnog procesa.