>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Akcija ‘Zelena čistka’

Prema riječima Branka Miglesa, direktora ‘Baranjske čistoće’, iz cijele Baranje na odlagalište kod Belog Manastira godišnje se doveze od 8 do 10 hiljada tona otpada. Kad bi se ta količina ravnomjerno raširila po nogometnom igralištu, to bi bio sloj od metar i po, što bi za desetak godina proizvelo pravokutno brdo visoko petnaestak metara.

Trenutno se od te količine sortira i upućuje u reciklažu samo oko 18 posto otpada, a taj postotak u bliskoj budućnosti morao bi narasti na - 60 posto. Zato ‘Baranjska čistoća’ poduzima razne akcije kako bi se Baranjci ekološki osvijestili, pa je tako - povodom Dana planeta Zemlje - pretposljednjeg aprilskog ponedjeljka, na belomanastirskom Trgu slobode održana ekološka akcija ‘Zelena čistka’. U zanimljivom programu učestvovali su učenici sva tri odjela trećeg razreda ‘Dr. Franjo Tuđman’ s njihovim učiteljicama Danicom Popović, Lidijom Šumiga i Valentinom Majstorović.

Nakon što su glumci Gradskog kazališta Beli Manastir Dunja Vlahek, Klea Posavec i Davor Burić izveli igrokaz ‘Smećko i Čistko’, autorice Nevenke Kolesarić zaposlene u ‘Baranjskoj čistoći’, učenici su samostalno sortirali otpad u reciklažnom minidvorištu prigodno postavljenom na Trgu slobode. Istovremeno su se održavale takmičarske igre ‘kantoball’ i ‘kantomet’, u kojima su učenici nogama i rukama ubacivali lopte u žute odnosno plave kante ‘Baranjske čistoće’. Učenici su se izmjenjivali u izrađivanju anđela i cvjetića od reciklažnog materijala uz pomoć aktivistica i volonterki na štandu Mirovne grupe Oaza. U isto vrijeme, šestočlana ‘Oazina’ ekipa bojala je klupe i kante za smeće na šetnici ‘Crni put’ između Belog Manastira i Šećerane.

No to nije bilo sve. Članovi Likovne sekcije belomanastirske osnovne škole, pod vodstvom nastavnice Dine Lukić, oslikali su kontejner šarenim cvijećem. Toliko su to lijepo uradili da je šteta odlagati smeće u njega.

Najbolji ‘strijelci’ u takmičenjima dobili su od ‘Baranjske čistoće’ lopte za nagradu, a svi učenici, uz priznanje za učešće, i čokoladu i privjesak. Kraj akcije označen je puštanjem u zrak raznobojnih balona s eko-porukama. Na jednom od takvih balona, na primjer, pročitasmo ovakvu efektnu poruku: ‘Ljudi mi diži tlak što zagađuju zemlju i zrak!’

1/1