>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Aleksandar Tolnauer Namjenska potrošnja

Što se osigurava promjenom kriterija za dodjelu proračunskih sredstava za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina?

Kriteriji su izmijenjeni sukladno europskim standardima i legislativi EU-a, a izmjenama se omogućavaju kvalitetniji rad manjinskih udruga i namjensko trošenje sredstava. Novim kriterijima se utvrđuje kako, na koji način, kada i zašto neka od udruga može prenamijeniti dobivena sredstva iz proračuna. Nevjerojatno je kakvim se smicalicama služe neke manjinske udruge. Prijave odličan program koji povjerenstvo prihvati, a za mjesec dana traže prenamjenu u ono što su znali da im neće proći. To se sprečava promjenom kriterija. Prihvatit ćemo prenamjene ako imaju opravdan razlog, ali ne može netko tražiti sredstva za izdavaštvo, a prenamijeniti ih na primjer za kulturnu manifestaciju, što se znalo događati. Moramo imati odgovornost prema sredstvima građana i njihovom namjenskom trošenju.

Što to znači za prijavljivanja programa za 2015. godinu?

Početkom studenoga raspisat će se javni poziv za predlaganje programa za 2015. godinu na koji će se udruge i ustanove nacionalnih manjina javljati na temelju novih kriterija. Izvještaji za prethodnu godinu, koje udruge moraju podnositi svake godine, bit će napravljeni po sadašnjoj metodologiji praćenja programa, dok ćemo novu, koja odgovara izmijenjenim kriterijima, donijeti početkom iduće godine.

Ima li što novoga u odnosima Savjeta i HRT-a oko emisija za manjine?

Na sastanku Vijeća HRT-a dobili smo podršku za svoje zahtjeve. Iako će HRT otpuštati radnike zbog recesije, u manjinskoj redakciji bit će zaposlen jedan djelatnik zadužen za pitanja jezika i njihove primjene. Inzistirali smo na tome da se manjine moraju uključiti u kreaciju programa, a ne da to proizvoljno određuju novinari, pa su na HRT-u bili fer i osmislili upitnik koji ćemo poslati udrugama kako bi za 2015. predložili što smatraju da im je bitno, a da se i HRT sa svoje strane može organizirati. Ispunjene upitnike udruge će slati redakciji HRT-a i očekujemo da traženja budu realna, a ne po sistemu 'snimaj mene jer sam predsjednik udruge'. Osim tog velikog iskoraka, sastajat ćemo se kvartalno kako bismo pratili ostvarenje dogovora.

1/1