Novosti

Kultura

Alen Munitić: Kino Mediteran od doma je pravo onlajn kino

Nije riječ smo o još jednoj online platformi u nizu, već o online kinu, zaista pomno biranog sadržaja, baš kako to radimo i u našim kinima na fizičkim lokacijama u 25 gradova, kaže direktor Festivala mediteranskog filma Split i Kina Mediteran

Large mini kultura muniti%c4%87

(foto Milan Šabić/PIXSELL)

S Alenom Munitićem, direktorom Festivala mediteranskog filma Split i Kina Mediteran, pričali smo o novom onlajn projektu Kino Mediteran od doma.

Projekt Kino Mediteran je započeo s ciljem revitalizacije zapuštenih kina u Dalmaciji. U nastalim okolnostima odlučili ste ga prebaciti onlajn. O čemu se radi?

Kino Mediteran i dalje postoji na fizičkim lokacijama. Trenutno djelujemo u 25 gradova i unatoč teškoj i nepredvidivoj godini za kinoprikazivače, tijekom ljetne sezone imali smo pad gledatelja od 30 posto, što je zapravo odličan rezultat u kontekstu manje ponude i rada pod raznim epidemiološkim mjerama. I prije pandemije mi smo "eksperimentirali" s idejama da nezavisne filmove pustimo gledateljima online, a onda nas je ova situacija samo ubrzala da to i napravimo. Nezavisni program je kostur svih naših kina i često su nas ljudi pitali gdje mogu pogledati filmove koje su propustili, a mi nismo imali odgovor na to pitanje. Sada ga imamo – Kino Mediteran od doma. Specifičnost KMOD-a je što ne smatramo da je to samo još jedna online platforma u nizu, već online kino, zaista pomno biranog sadržaja, baš kako to radimo i u našim kinima.

Kako funkcionira platforma?

Ponosni smo na činjenicu da prvi u Hrvatskoj koristimo sustav Shift72 koji je jedan od najboljih u svijetu i na njemu su se održavali najveći svjetski festivali koji su ove godine imali svoje online verzije, poput Cannesa i Toronta, a u siječnju će ga koristiti i Sundance. Sustav je izrazito jednostavan i user friendly i kada se registrirate, u svega par klikova kupite film. Sadržajno, Kino Mediteran od doma je koncipirano u zanimljive kolekcije, primjerice "Priče s Bliskog istoka", "Feel good filmove", "Pogledaj u jednome dahu" i slično jer smo tijekom naših Kino Mediteran putovanja i kontakata s publikom naučili kako je ljudima zapravo važna i draga takva vrsta preporuke te da ih takav sadržaj zanima.

Koji filmovi su na repertoaru, kako ste ih birali i koji biste izdvojili?

Trenutno u ponudi imamo 50 filmova, a do Božića stiže i novih 15-ak. Programski smo orijentirani na filmove koji su igrali u našim kinima diljem Dalmacije, ali isto tako i na filmove s Festivala mediteranskog filma Split koji nisu bili u redovnoj distribuciji. Teško je izdvojiti bilo koji naslov, ali moram preporučiti portugalski film "Mosquito" koji je proletio ispod radara brojnim festivalima i distributerima, a radi se o zaista posebnom i vizualno prekrasnom filmu. Moram istaknuti i da imamo kolekciju za najmlađe s europskim crtićima i igranim filmovima. To je pravi način da svi oni koji vole ovakav tip filmova upoznaju i svoje najmlađe s dobrim nezavisnim filmom za djecu. Danas smo započeli i prodaju poklon bonova koje možete za blagdane pokloniti bližnjima. Sve u svemu, Kino Mediteran od doma je najbolje online mjesto kada se umorite od komercijalnog sadržaja i poželite drugačiji, ali dobar film.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više