>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše M. Ba.

Sutkinja nominirana za Vrhovni sud živjela u kući opskurne vjerske organizacije

Britanski list The Guardian otkrio je nove detalje o povezanosti Amy Coney Barrett s ultrakonzervativnom američkom organizacijom People of Praise

Kontroverzna nominacija konzervativne sutkinje Amy Coney Barrett, koju je američki predsjednik Donald Trump predložio da zauzme mjesto nedavno preminule Ruth Bader Ginsburg, pala je u drugi plan nakon što je objavljeno da je Donald Trump zaražen koronavirusom.

No The Guardian je objavio nove detalje o njenoj povezanosti s opskurnom vjerskom organizacijom People of Praise koja se, između ostalog, zalaže za podređenost žene nad muškarcem te se oštro protivi pobačaju.

Dok je studirala pravo izgledna nova sutkinja Vrhovnog suda, koji će ako bude izabrana imati omjer od 6:3 u korist konzervativaca, živjela je u domu osnivača People of Praise. Prema dokumentima koje je dobio novinar The Guardiana, Barrett je tijekom studija u South Bendu u Indiani živjela u kući s devet soba koja je u vlasništvu Kevina Ranaghana, jednog od suosnivača ove tajnovite vjerske skupine. U istoj kući živio je i Barrettin sadašnji suprug Jesse, bivši savezni tužitelj s kojim ima sedmoro djece. Supruga Kevina Ranagnana potvrdila je kako je Barrett živjela s budućim suprugom nekoliko godina kod njih opisavši je kao ‘pravi dragulj’.

Nominacija kontroverzne sutkinje posebno je zabrinula liberalne krugove i feminističke aktivistice koje se bore za prava žena i pristup pobačaju. Barrett je heroina pokreta koji se protivi abortusu te je već ranije dok je bila sutkinja prizivnog suda donijela dvije odluke kojima se ograničava pravo na pobačaj. Njena pripadnost opskurnoj kršćanskoj organizaciji stoga itekako intrigira tamošnju javnost.

I premda se Barrett izjašnjava kao katolkinja, People of Praise se distingvira od ostalih kršćanskih grupa te se naziva ekumenskom organizacijom. Nastali su nakon Drugog vatikanskog koncila sedamdesetih godina i promoviraju važnost obiteljskog života te tradicionalnu podjelu rodnih uloga. Njihove organizacije postoje u 22 grada u SAD-u, Kanadi i na Karibima. Članovi grupe imaju osobne duhovne trenere te su sklopili savez kako će se međusobno financijski i duhovno podržavati. Pet posto od svojih prihoda moraju donirati organizaciji.

Kako je izvijestio Associated press, People of Praise izbrisao je brojne fotografije Barrett i njene obitelji sa svojih stranica u ljeto 2017. godine nakon što je imenovana saveznom sutkinjom. Upravo tada se i otkrilo da Barret pripada ovoj organizaciji, kao i cijela njena obitelj. Otac joj je jedna od vodećih figura grupe u rodnoj Louisiani.

Premda je organizacija često kritizirana zbog podređenosti žena muškarcima, Barrettino javno pojavljivanje sugerira drugačije. Više puta je naglašavala da njen suprug vodi kućanstvo, a tijekom prihvaćanja nominacije za Vrhovni sud zahvalila mu je na brizi i rekla kako njihova djeca vjeruju da bolje kuha od nje.

Demokrati u američkom Senatu kažu kako bi se njena vjerska pripadnost trebala ostaviti sa strane, a fokus prebaciti na njeno dosadašnje djelovanje. Ova 48-godišnja pravnica imenovana je u savezni prizivni sud u Chicagu 2017. godine, a prije toga je imala privatnu praksu u Washingtonu, radila za pokojnog konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scaliju te je predavala na sveučilištu Notre Dame u Indijani, gdje je 1997. godine i diplomirala kao najbolja studentica u generaciji. Tijekom svog mandata na saveznom sudu već je donosila odluke kojima se ograničava pobačaj te postoji bojazan da bi mogla pridonijeti reviziji presude Roe vs. Wade kojom se 1973. godine u cijelom SAD-u legalizirao pobačaj.

Barrett je i žestoka protivnica obaveznog zdravstvenog osiguranja. Njeni stavovi o migrantima, LGBT pravima i korištenju oružja su također nešto što zabrinjava liberalnu javnost u SAD-u.

1/1