>

novosti logo

Piše Novosti

Američko korona desnilo

Zamjenik guvernera Teksasa Dan Patrick (69) pozvao je sve starije Amerikance da se, ako je potrebno, žrtvuju za spas američke ekonomije. ‘Ako je to potrebno, ja sam u potpunosti za’, rekao je Patrick

Dok Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi SAD mogao postati globalni centar epidemije COVID-19, virus se širi ubrzano cijelom zemljom i izvan epicentara u državama New York, Kalifornija i Washington. Na razini saveznih vlasti nisu donijete zajedničke mjere, a u nekim državama, poput Teksasa, ne postoje ni na lokalnoj razini. Teksas je, uz Floridu, najveća država koja još uvijek nije proglasila mjere zabrane kretanja.

Uz to, Donald Trump je u utorak rekao kako želi ponovno gospodarski otvoriti zemlju do Uskršnjeg ponedjeljka, ali kasnije je novinarima izjavio da će ipak slušati savjete zdravstvenih dužnosnika. No, vlasti u Teksasu, koje su odluku o zabrani kretanja prepustile okruzima, otišle su i korak dalje. Naime, s obzirom na to da u mnogim okruzima koronavirus još uvijek nije detektiran, zamjenik guvernera Dan Patrick želi da ekonomske djelatnosti ne pate uvođenjem zabrana kretanja.

U Teksasu, koji ima više okruga od bilo koje druge savezne države, njih čak 254, lokalna vlast je ta koja, u odnosu na Austin i Washington, zapravo upravlja. Osim toga, u zemlji postoji tradicionalno nepovjerenje prema državnim i regionalnim vlastima.

Guverner Greg Abbott tako još uvijek nije donio odluku o ostanku kod kuće milijuna građana koja bi vrijedila za cijelu državu, piše New York Times. A zamjenik Patrick, podupro je Trumpa u njegovim stavovima da se aktivira ekonomija i rekao da bi on i drugi stariji Amerikanci trebali biti voljni žrtvovati se virusu, ako je to nužno.

‘Moja poruka je da se vratimo na posao’, rekao je 69-godišnji Patrick u ponedjeljak i dodao kako je potrebno vratiti se dosadašnjem načinu življenja.

‘Budimo pametni oko ovoga, a mi koji smo u 70-im godinama ili smo stariji, pobrinut ćemo se za sebe, ali nemojmo žrtvovati zemlju’, poručio je.

‘Ne bojim se COVID-a 19. Bojim se onoga što se događa ovoj zemlji… Nitko mi nije prišao i pitao me da li sam kao stariji građanin spreman riskirati hoću li preživjeti u zamjenu da sačuvamo Ameriku koju svi Amerikanci vole, za svoju djecu i unuke. Ako je to potrebno, ja sam u potpunosti za’, rekao je Patrick za Fox News.

Gradovi poput Dallasa, San Antonija, Austina, Houstona, Forth Wortha, Arlingtona ili El Pasa izdale su mjere ostanka građana kod kuće. No, u gradovima poput Amarilla i u velikom dijelu ruralnog Teksasa postoji relativna sloboda kretanja, premda su se neki manji gradovi se odlučili na zabrane.

Inače, u Teksasu je zabilježeno 700 slučajeva zaraze i 11 smrtnih ishoda. Virus se uglavnom širi u velikim metropolitanskim područjima Houstona, Dallasa, Austina i San Antonija. U gotovo 190 okruga potvrde zaraze još uvijek nema. Abbot je izjavio kako s obzirom na to da je toliko okruga nezaraženo, ono što funkcionira u urbanom Teksasu ne mora nužno funkcionirati u ruralnom dijelu zemlje. On je u utorak rekao kako je njihova primarna obaveza javno zdravlje i sigurnost. No isto tako je i dodao: ‘Ako je cilj pokrenuti ekonomiju, najbolji način je ostaviti COVID-19 iza nas’.

S druge strane, čini se da su državne vlasti iskoristile priliku za promicanje drugih političkih agendi pod krinkom zaštite od koronavirusa. Teksas je tako, uz Mississippi i Ohio, javlja CNN, jučer donio odluku o odgađanju pobačaja u sklopu mjera o neizvođenju operacija koje nisu nužne zbog neopterećivanja zdravstvenog sustava uslijed zaraze koronavirusom.

U međuvremenu na društvenim mrežama se pojavio hashtag #NotDying4WallStreet. A jučer su vlada i Kongres objavili kako su se dogovorili o paketu poticaja vrijednim dva bilijuna dolara. Mjere uključuju kredite za najteže pogođene industrije i manje tvrtke, izravne uplate do 3000 dolara milijunima obitelji, povećanje naknada za nezaposlene i milijarde dolara za bolnice i druge zdravstvene ustanove. A dodatnih 150 milijardi dolara za borbu protiv epidemije izdvojit će savezne države iz svojih proračuna. Nakon toga, javljaju mediji, odmah su porasli burzovni indeksi.

1/1