Novosti

Politika

Amerikanci uveli testove na koronavirus koji daju rezultate za 15 minuta

Američke vlasti odobrile su novi brzi test za utvrđivanje virusa SARS-CoV-2 koji bi trebao dati rezultate već za 15 minuta, ali s obzirom da nemaju dovoljno zaštitne opreme dio pacijenata morao bi sam sebi uzimati briseve iz nosa

1tqge6352jlhw5521k3p5iohfo9

Hrvatska je na samom začelju liste zemalja EU po brojnosti testova (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Američke federalne vlasti odobrile su upotrebu brzih testova za koronavirus koji daju rezultate za manje od 15 minuta, javlja CNN. Riječ je o testovima koji se temelje na sličnim principima kao i neki brzi testovi za otkrivanje gripe.

Novi testovi mogli bi ubrzati dijagnosticiranje koronavirusa diljem SAD-a gdje je do sada zabilježeno već preko 100.000 zaraženih. Međutim, problem bi mogao biti nedostatak potrebne opreme za prikupljanje uzoraka od pacijenata, poput zaštitnih maski.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je njihovu upotrebu, poručujući kako su zadovoljni pouzdanošću. Test je napravila tvrtka Abbott Laboratories te se očekuje da će dnevno proizvoditi 50.000 komada, počevši od sljedećeg tjedna. Temelje se na potrazi za genima koji su prisutni u virusu i slični su PCR testovima koji se već upotrebljavaju.

Prošlog tjedna FDA je odobrila još jedan brzi test tvrtke Cepheid, koji daje rezultate u 45 minuta. Inače, rezultati za većinu laboratorijskih testova dobiju se u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.

Svi testovi koje je odobrila FDA zahtijevaju uzimanje uzorka od pacijenta, no zdravstvene ustanove tvrde kako se suočavaju s nedostatkom potrebne opreme za njihovo provođenje. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u utorak je izdao preporuke prema kojima se dijelu pacijentima odobrava da sami uzimaju briseve nosa što bi moglo smanjiti upotrebu zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Na nekim mjestima, kao u New Yorku, zdravstveni radnici rekli su kako bi pacijenti koji imaju simptome koronavirusa trebali ostati kod kuće jer je to ‘sigurnije i za pacijente i za zdravstveno osoblje’ te ne utječe na zdravstvenu njegu koja im se pruža.

Inače, u Hrvatskoj se ne provodi puno testiranja, odnosno za sada se testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana prije početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s COVID infekcijom. Prema podacima Our World in Data Hrvatska je na samom začelju liste zemalja EU po pitanju broja testova.

Ovakav pristup naišao je na kritike, a Hrvatska liječnička komora prije tri dana zatražila je od Ministarstva zdravstva proširenje kriterija za testiranje. Komora preporuča da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije. Tražili su i izmjenu kriterija za testiranje zdravstvenih radnika.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više