Novosti

Kratko & jasno

Amir Sužanj: Zavrtanjem ruku do rješenja

Iskustvo nas uči da su domaće političke strukture u osjetljivim pitanjima dolazile do rješenja samo pod pritiskom sankcija, što se u novinarskim krugovima naziva "zavrtanje ruku", kaže urednik i novinar Radija BiH

Large miniint amir

(foto Privatni arhiv)

Kako ocjenjujete nedavnu posjetu američkog izaslanika Matthewa Palmera?

Sama činjenica da je SAD imenovao Palmera na funkciju posebnog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini pokazuje da Vašington u tom segmentu vidi prioritet. Izborni zakon je već godinama najosjetljivije pitanje. Američki izaslanik će ponuditi ograničene promjene kojim bi, kako to kažu duhovitiji analitičari, svi bili podjednako nezadovoljni. Suština je približavanje razlika i kompromis kojim bi bile uklonjene odredbe diskriminacije i kako bi bilo omogućeno pravo svim građanima da glasaju i da budu birani na određene funkcije. I dalje nije jasno u čemu bi bio kompromis jer su stranke, u prvom redu SDA i HDZ BiH, na maksimalističkim polaznim pozicijama. Iskustvo nas uči da su domaće političke strukture u tako osjetljivim pitanjima dolazile do rješenja samo pod pritiskom sankcija, što se u novinarskim krugovima naziva "zavrtanje ruku".

Koliko je realna opcija da će Milorad Dodik povući saglasnost za Oružane snage BiH, a Republika Srpska ponovo formirati svoju vojsku?

Dodikovi potezi u posljednje vrijeme mnogim ozbiljnim analitičarima izgledaju politički ne samo neracionalnim, nego čak i neobjašnjivim. Iako on te korake pokušava prikazati kao odbranu RS-a i srpskog naroda, jasno je da je njegov pravi cilj nastojanje da se spriječi djelovanje pravosudnih institucija i državnih policijskih struktura u tom dijelu BiH. Dodik se zapravo boji procesuiranja čitavog niza slučajeva krupne korupcije i organizovanog kriminala u koji su, kako tvrde brojni bosanskohercegovački mediji, duboko utkane strukture njegove vladajuće piramide. On više nema kontrolu nad pravosudnim strukturama, nema poluge kojim je godinama onemogućavao i blokirao bilo kakve istrage. U očajničkom pokušaju da očuva uzdrmane poluge vlasti spreman je na sve.

Koliko je novi visoki predstavnik Christian Schmidt opravdao velika očekivanja?

Rano je govoriti o njegovim prvim rezultatima, iako mediji Schmidta već optužuju za pristrasnost. Jedni predviđaju kako će u usvajanju izbornog zakona favorizirati Dragana Čovića, drugi da će nastaviti sa starom praksom visokih predstavnika i svojim mjerama ugađati "političkom Sarajevu". U ovom trenutku još ne postoje opipljivi argumenti za takve optužbe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više