Novosti

Društvo

Ana Urlić: Iskustva srpske i queer zajednice su slična

Kada zemljom upravlja HDZ, svjedočimo o povećanju nasilja i govora mržnje. Pale se zastave, pišu se grafiti mržnje. Kada je SDP na vlasti, napredak ide puževim korakom, kaže izvršna koordinatorica Zagreb Pridea

H0lolza5traho2ffh99suusj175

Ana Urlić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa odgođena je zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga. Za kada planirate iduću?

Ovogodišnja Povorka održat će se iznimno 19. septembra, jer su postavljena ograničenja koja bi učinila da u junu to ne bude pravi Pride. Svih ovih godina radimo na tome da osiguramo siguran prostor u kojem se svatko treba osjećati dobrodošlo i da nam policija i država ne postavljaju uvjete. Isto su učinili i svi ostali Prideovi na svijetu, a i naš sestrinski Ljubljana Pride će se održati tjedan dana nakon našeg, 26. septembra. Tada ne očekujemo ograničenja, a oko drugog vala epidemije još ne postoji dovoljno informacija.

Kako komentirate izjavu ministra Vilija Beroša da je djeci bez roditelja ‘bolje u domu, ako je ondje okruženje zdravo, nego kod istospolnih parova’?

Puno je važnija premijerova izjava kojom je opravdavao Beroša rekavši da nije homofob, već da je njegov stav o udomljavanju zapravo ‘stav HDZ-a’ kako ga je ta stranka i predložila i izglasala u zakonu. Ako zakonom namjerno zabranite udomljavanje djece istospolnim parovima, onda je takva odluka nedvojbeno homofobna.

Što to govori o stanju u našem društvu?

Ono je poznato svima, a srpska i queer zajednica dijele mnoga slična iskustva. Kada zemljom upravlja HDZ, svjedočimo o povećanju nasilja i govora mržnje. Pale se zastave, pišu se grafiti mržnje. Kada je SDP na vlasti, napredak ide puževim korakom. Ipak, u Zagreb Prideu nas je ugodno iznenadila zgroženost javnosti i medija Beroševom izjavom, jer su takvi gnjusni ispadi kod nas kontinuirani. Ljudima je puna kapa mržnje i predrasuda, i to upravo zahvaljujući radu organizacija poput Zagreb Pridea i drugih antifašističkih inicijativa. Solidarni sa svima obespravljenima, zajedno možemo još puno toga promijeniti.

Kako gledate na to da pojedine političke opcije inzistiraju na smanjivanju manjinskih prava?

Nažalost, očekujemo porast ovakvih ispada u dogledno vrijeme. Ali gledamo s optimizmom prema onim političkim opcijama koje su godinama bile s nama i u Povorkama ponosa. Takve na kraju ipak prevladaju jer se kotač povijesti ne može vratiti unatrag – LGBTIQ osobe više nikada ne mogu vratiti u ormar.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više