>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Ana Vragolović: Novinarka u štrajku

Kao novinari portala radnicki.org, na kojemu u prvi plan stavljamo radničke teme, ne smatramo se klasičnim novinarima nego društveno-političkim radnicima kojima je dužnost aktivno se umiješati u ono o čemu izvještavamo

Zašto ste krenuli solidarno u štrajk s radnicima Studentskog centra?

Kao novinari portala radnicki.org, na kojemu u prvi plan stavljamo radničke teme, ne smatramo se klasičnim novinarima nego društveno-političkim radnicima kojima je dužnost aktivno se umiješati u ono o čemu izvještavamo. Tako smo se ponašali i u slučaju štrajka radnica i radnika Studentskog centra od prvog dana. Još od ljetošnjeg štrajka pirotehničara imamo intenzivnu suradnju s Novim sindikatom, a na temelju nje smo se uključili u štrajk radnika SC-a. Budući da na naglašavamo nužnost borbe radnika, logično je da u toj borbi i sami sudjelujemo, solidarizirajući se s radnicima i pružajući im podršku.

Kako je tekao štrajk, koji je sada u fazi mirovanja?

Radnicima je u procesu sanacije smanjena vrijednost boda po kojemu se obračunava plaća, a nedugo zatim ukinuta im je naknada za topli obrok. Sindikatima u SC-u to je bio okidač za pregovore. Štrajk je svakim danom bivao sve jači, radnici su bili sve borbeniji, unatoč svakodnevnom šikaniranju i brojnim pokušajima razbijanja štrajka od sanacijskog upravitelja. Štrajk je važan i zato što su radnici različitih djelatnosti – čistačice, kuhari, financijski i kulturni radnici (Teatar &TD) – krenuli zajedno u cilju povećanja svojih materijalnih prava, a ne samo radi očuvanja postojećih. Postignuto je jedinstvo između sva četiri kućna sindikata SC-a. Trenutno se odvijaju posljednje radnje oko potpisivanja kolektivnog ugovora. Ako nešto krene krivo, štrajk je spreman za reaktivaciju.

Kao portal, u kakvim sve akcijama sudjelujete?

U kolovozu 2016. organizirali smo okrugli stol o agencijskom radu, nedavno gotovo jedini pisali o problemima radnika INKOP-a iz Poznanovca, a za vrijeme štrajka u SC-u organizirali tribinu ‘Studenti uz radnike SC-a’ u suradnji s Klubom studenata FPZ-a. Na portalu inzistiramo na tome da glavnu riječ imaju radnice i radnici koji dobivaju priliku da iznesu svoja iskustva i probleme, a mi prokazujemo karakter antiradničke uprave i viših instanci, o čemu se obično manje govori. Pišemo o problemima radnica i radnika u javnom i privatnom sektoru, o onima prekarnih radnika, o problemima rada preko studentskog ugovora. Nastojimo ukazati na to da su problemi radnika svuda isti, što je put kojim ćemo nastaviti.

1/1