Novosti

Kratko & jasno

András Bódis: Kvalitetno novinarstvo opstaje

Snažno vjerujem da je kvalitetno novinarstvo u stanju nadići prepreke. Ako pišemo relevantne i vjerodostojne članke, možemo opstati, kaže suosnivač i urednik nezavisnog mađarskog portala Válasz Online

Large internacionala jerko

(foto Tivadar Domaniczky/Válasz Online)

Vaše istraživanje pokazuje da mađarska vlada kontrolira više od polovice svih medija u zemlji?

Ne znamo koje medijske sadržaje prate mađarski građani, jer većina medija ne objavljuje podatke o nakladi, to jest publici. Moj članak na portalu Válasz Online dokazuje da polovica – odnosno 44 od 88 – medija koji su u stanju utjecati na mađarsku politiku i javnost već pripadaju tvrtkama i oligarsima bliskim vladi. Međutim, to ne znači da preostale nezavisne medije nadziru opozicijske stranke ili da se njima upravlja iz jedinstvenog središta – riječ je o međusobno nezavisnim platformama s različitim ideologijama. Među njima ima konzervativnih medija, poput portala Válasz Online koji uređuje naš novinarski kolektiv, kao i centrističkih ili liberalnih. Desno i lijevo orijentiranih medija nema jednak broj. Stvar je u tome da vlada drži polovicu medijske infrastrukture pod izravnom kontrolom, a samo nezavisni mediji imaju privilegiju baviti se istinskim novinarstvom. Što se TV postaja i tiska tiče, vlasti nadziru već dvije trećine tih sektora.

Koliko prostora ostaje za kritično novinarstvo i da li vlast nastoji preuzeti ili ugušiti preostale nezavisne medije?

Provladin poduzetnik je upravo preuzeo najpopularniji mađarski portal Index.hu. Njegov najveći rival Origo.hu već je godinama u posjedu zaklade bliske premijeru Viktoru Orbánu. Međutim, čitatelji još uvijek traže nezavisne izvore vijesti. Mađarska publika reagira i ljudi su voljni putem crowdfundinga poduprijeti najvažnije medijske platforme. Nezavisna proizvodnja vijesti još uvijek ima značajan prostor.

Članke s portala Válasz Online citirali su, između ostalih, New York Times i Le Monde. Kako u ovim uvjetima održavate kvalitetno novinarstvo i koji je vaš poslovni model?

Snažno vjerujem da je kvalitetno novinarstvo u stanju nadići prepreke. Ako pišemo relevantne i vjerodostojne članke, možemo opstati. Ne oslanjamo se na strane financijere i lobističke grupe, nego na mudrost Mađara koji imaju luksuz da čitaju i orijentiraju se. Nezavisne mađarske medije danas ne podupiru vlada, veliki oglašivači ili nevladine udruge, nego mikrodonatori. To je ogromna prilika, prema kojoj se vlast trenutno ne zna postaviti. Naročito smo sretni kada strani mediji primijete istinsko novinarstvo. Mi, naime, ne zapošljavamo lobiste, nego jednostavno radimo svoj posao.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više