Novosti

Kronika

Aндрићeвa службa у Бeрлину

Kњижeвнo вeчe у бeлoмaнaстирскoм Српскoм културнoм цeнтру: Пружeнa je ширa сликa врeмeнa кoje je нoбeлoвaц прoвeo у диплoмaциjи у Бeрлину

5fe07a9jgthpxlrmcde47v38z68

Predavanje profesorice Jadranke Radošević o Ivi Andriću

Književno veče pod nazivom ‘Kainov ožiljak – Diplomatska služba Ive Andrića’ održano je u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru. Ovo je veče organizirao Književni klub, koji pod vodstvom predsjednice Radmile Ognjenović djeluje u okviru belomanastirskog Srpskog udruženja žena (SUŽ) ‘Dukat’. Predavanje u trajanju od 75 minula održala je Jadranka Radošević, profesorica Srednje škole Dalj i školska nadzornica - savjetnica za srpski jezik u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Književno veče bilo je posvećenu životu i radu književnika Ive Andrića (1892 - 1975), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, s posebnim naglaskom na Andrićevu diplomatsku službu u Berlinu. Da održi predavanje na tu temu profesorici Radošević inspiracija je bila knjiga Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića s naslovom ‘Kainov ožiljak’ i podnaslovom ‘Roman o misije Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj’.

Profesorica Radošević kaže da knjiga plijeni svojom zanimljivošću, širom slikom detalja iz Andrićevog diplomatskog života, nesvakidašnjim temama te stvarnim likovima osvijetljenim na jedan drugačiji način od uobičajenog. Stojiljkovićev i Kecmanovićec roman neobičnog naslova i s Andrićevom slikom na koricama kupila je na Beogradskom sajmu knjiga, a svojim predavanjem željela je ispričati neobičnu priču s puno podataka o kojima se malo zna i probuditi u mnogima želju da tu knjigu pročitaju.

Članice SUŽ-a ‘Dukat’ dale su izuzetan doprinos uspješnosti književne večeri uređenjem prostora i posluženjem nakon predavanja, a i posjećenost je bila na zavidnoj visini. Među tridesetero prisutnih u publici bili su predstavnici sveštenstva, profesori, nastavnici i njihovi učenici koji njeguju srpski jezik, profesori u penziji koji su vjerni pratioci Književnog kluba, te ostali prijatelji – ljubitelji knjige i lijepe književne riječi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više