Novosti

Kronika

Anja Šimpraga: Zajedno sve možemo

Prioriteti svih naših ovdašnjih institucija su korištenje ostvarenih natječajnih sredstava i priprema za natječaje, kaže zamjenica župana Šibensko-kninske županije

Izwh0dhj7hr0f4gg7dk5fjhlw9a

Anja Šimpraga

Kako su se ljetošnji napadi na građane srpske nacionalnosti odrazili na međuljudske odnose u Šibensko-kninskoj županiji: ima li još tenzija i uznemirenosti?

Ovdje su, nakon nerijetkih grafita i poruka mržnje, najgori bili organizirani napadi u selima Uzdolje i Đevrske, potaknuti time što netko navija za drugi klub i što je drugačije nacionalnosti. Nitko ne razmišlja o tome da su sve to samo ljudi koji vole zemlju u kojoj žive i koji zasigurno žele da nam svima bude bolje. Naravno, u takvim je situacijama uznemirenost normalna pojava, što svakako ne pridonosi normalizaciji međunacionalnih odnosa. Župan Goran Pauk i gradonačelnik Knina Marko Jelić osudili su odmah nemile događaje i nasilništvo, no moram reći da medijska i društvena podrška negativnim pojavama i obrascima ponašanja samo potiče etnički motiviranu netrpeljivost. Jednostavno, stvorena je atmosfera u kojoj nikome nije dobro i posljedice tih događaja svi osjećamo. Nažalost, u javnom se prostoru i dalje toleriraju diskriminatorni stavovi kojima se raspiruje mržnja, a samo razvijanjem drugačijih regulatornih mehanizama možemo očekivati promjene.

Koji su najveći problemi srpske zajednice Županije?

Iseljavanje mladih i nemogućnost zapošljavanje muče sve, a potom su tu neriješena komunalna infrastruktura, stambeno zbrinjavanje, zdravstvena i socijalna skrb. Kao i cjelokupna atmosfera u zemlji.

Pohađaju li školarci pravoslavni vjeronauk, nastavu srpskog jezika i pisma u velikom broju?

Pravoslavni vjeronauk pohađa oko 280 učenika srednjih i osnovnih škola, uglavnom onih u Kninu. Nastavu po modelu C pohađa znatno manji broj đaka, a tomu je niz razloga. Grad Knin i neke općine sufinancirale su nabavu radnih bilježnica, što je još jedan oblik roditeljima djece srpske nacionalnosti. Važno je istaknuti da su svi učenici koji pohađaju pravoslavni vjeronauk ove godine na dar dobili tablete, koje im je uručio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. Svaka briga i podrška nama i našoj djeci je značajna, posebice ona vezana uz promišljanja o temama i područjima u kojima stagniramo.

U kojoj bi mjeri bilo važno dijelove Županije u kojima građani srpske manjine čine većinu povezati sa Srbijom?

Povezivanje nekih hrvatskih općina s onima iz Srbije značajan je korak za našu zajednicu, jer o budućnosti međugranične suradnje moramo razmišljati sada, dok imamo priliku za to: u Srbiji moraju steći pravu sliku o našem životu i problemima, a mi im zauzvrat možemo prenijeti naša iskustva s EU-fondovima i ostalim stvarima s kojima će se susretati kad uđu u Uniju.

Kakva je gospodarska klima na županijskoj razini?

Postoje razlike u priobalju i zaleđu, koje je još u nepovoljnijem položaju unatoč određenom pomaku uslijed korištenja i dostupnosti nekih fondova i izvora financiranja. Ponekad imam dojam da su vlasnici OPG-ova i obrtnici tek u posljednje dvije godine shvatili da doista mogu dobiti bespovratne poticaje; sada, kad kreće nova ‘financijska omotnica’, uvjeti će se prilično promijeniti. Natječaji za krajeve naseljene nacionalnim manjinama dali su novu nadu tim sredinama i nastojimo ih što bolje iskoristiti. Uz asfaltiranje puteva, uređenje domova kulture, provođenje programa Zaželi i svakodnevnih akcija u mnogim mjestima, u Kistanjama se dovršava poduzetnički inkubator vrijedan oko 16 milijuna kuna, u okolici Ervenika gradi se najveći vjetropark u Hrvatskoj, a u Biskupiji uređuje velika sportska dvorana i prostor za dječji vrtić.

Što će županijskoj zajednici biti prioriteti sljedećih mjeseci?

Prioriteti svih naših ovdašnjih institucija su korištenje ostvarenih natječajnih sredstava, priprema za natječaje pojedinih ministarstava te kapitalne investicije koje idu preko SNV-a. Bez podrške naših saborskih zastupnika, državnih tajnika i zaposlenih u SNV-u ništa od toga ne bi bilo moguće. U svemu možemo uspjeti zajedničkim radom, a pritom nam SPC pomaže da budemo još jači u nastojanjima da pomognemo svom narodu tako što ćemo pridonijeti sredinama u kojima živimo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više