Novosti

Politika

Antifašisti izviždali Mirjanu Hrgu

Na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede u Lisinskom okupljeni izviždali izaslanicu predsjednice Mirjanu Hrgu i zamjenicu gradonačelnika Zagreba Oliveru Majić tražeći da se vrati ime Trg maršala Tita

7pvft509ymxmv52gj6qbyd50592

Mirjana Hrga (foto Robert Anić/PIXSELL)

Ovogodišnja svečana akademija koju su, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Zagreba, organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz poruke protiv revizionista i ustašofila protekla je i u znaku zvižduka i povika upućenih Mirjani Hrgi, izaslanici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i zamjenici gradonačelnika Zagreba Oliveri Majić.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin čestitao je okupljenima Dan pobjede, Dan oslobođenja grada Zagreba i Dan Europe.

- Neću ponavljati poznate činjenice što se, kada i kako dogodilo. Mi to dobro znamo; oni koji se prave da ne znaju, ionako nisu ovdje, niti žele čuti takve stvari. Duboko su uronili u povijesni revizionizam koji sve agresivnije nastoje nametnuti kao jedini ispravni povijesni narativ. Treba reći da je 9. svibnja pobijeđeno najveće zlo koje je snašlo naš kontinent u njegovoj dugoj povijesti. Dan ranije jedinice oslobodilačke Jugoslavenske armije ušle su u glavni grad Hrvatske i oslobodile ga iz okova u kojima je stenjao tokom četverogodišnje strahovlade ustaša, toliko vjernih sljedbenika nacifašizma da su odbijali predaju punih sedam dana nakon što je Treći Rajh potpisao kapitulaciju - naglasio je predsjednik SABA RH.

- Koliko god da nam je važna Europa, moram reći da je krajnje licemjerno slaviti njen Dan i praviti se kao da zaboravljamo Dan grada Zagreba. Licemjerno je govoriti o današnjoj Europi, a zaboravljati veliku pobjedu nad fašizmom, bez koje te Europe ne bi bilo. Ako neki zaboravljaju, mi ne zaboravljamo i zato smo danas ovdje - rekao je Habulin.

Prisutnima se obratio i SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić.

- Ponovit ću još jednom za one kojima nije jasno. Kad su partizani oslobodili Zagreb iz njega su bježali fašisti i njihovi sluge. I ustaše i četnici. To je jedina povijesna istina. Poražen je režim koji je provodio rasne zakone, masovno ubijao ljude koji su bili druge vjere, nacionalnosti ili domoljube koji su se odlučili oduprijeti fašističkoj okupaciji zemlje. Samo dan nakon oslobođenja Zagreba, Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju - rekao je Hajdaš Dončić.

Okupljenima se obratila Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojoj su počeli dovikivati 'Vratite Trg maršala Tita' i 'Hoćemo Tita'. A kad je pozdravila izaslanicu predsjednice Mirjanu Hrgu, u dvorani su se začuli zvižduci i negodovanje.

Uz konferansu Dubravka Sidora, u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Zbor Lira, operna pjevačica Barbara Otman i glumac Vili Matula.

U Pakracu je također obilježen Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom polaganjem vijenaca na centralnom gradskom spomeniku ‘Ranjeni borac’ u Pakracu. Vijenac je zajedno sa predstavnicima SDSS-a, VSNM-a Pakrac i UABA-e Pakrac-Lipik položio Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i VSNM-a Pakrac. Svečano je bilo i u Batini, gdje su na platou ispred spomenika Batinskoj bitki položeni vijenci.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više