Novosti

Politika

Antifašisti pripremaju niz manifestacija za Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede

Od 4. do 9. maja antifašističke udruge organiziraju posjet Kumrovcu, Trnjanske kresove, posjet Kordunu, polaganje vijenaca, marš ‘Besmrtni partizanski odred’ i svečanu akademiju u Lisinskom

Povodom predstojećih godišnjica oslobođenja Zagreba i Dana pobjede nad nacifašizmom, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZUABA) i ove godine pripremaju i učestvuju na nizu manifestacija.

U subotu, 4. maja, predviđen je odlazak na komemoraciju Josipu Brozu Titu u Kumrovec. Isti dan, petu godinu zaredom, održat će se Trnjanski kresovi na savskom nasipu koje organizira Mreža antifašistkinja Zagreba. Slijedi obilazak i odavanje počasti žrtvama ustaškog terora i palim borcima na Kordunu 6. maja.

Na Dan oslobođenja Zagreba, 8. maja, polažu se vijenci na centralnom groblju Mirogoj i kod spomenika na stratištu Dotrščina. Vijenci će se položiti i na groblju u Vrbovcu za čije je oslobođenje 7. maja 1945. poginuo velik broj pripadnika NOVJ.

Isti dan, 8. svibnja, održat će se i manifestacija ‘Besmrtni partizanski odred’ čiji će učesnici kroz grad nositi portrete svojih predaka, boraca protiv fašizma. Polazi se s Trga žrtava fašizma, a defile završava pred zgradom HNK-a na Trgu Republike Hrvatske, nakon čega slijedi prigodni program.

Ova akcija u kojoj rodbina i potomci poginulih boraca i članova pokreta otpora nose panoe sa slikama svojih najbližih, pokrenuta je pod nazivom ‘Besmrtni puk’ prije desetak godina u ruskom gradu Tomsku, a do sada je održana u 83 zemlje sa 65 miliona učesnika, uključujući praktično sve evropske zemlje. U Hrvatskoj se provodi od prošle godine, rekao je za Novosti aktivist ZUABA-e Stjepan Šafran.

- U koloni će pored građana iz više gradova Hrvatske biti i Rusi, kao i pripadnici drugih naroda koji su se u SSSR-u borili i stradali od fašista. U odnosu na prošlu godinu pripremili smo dodatnih 30 portreta, tako da će u koloni biti više od 400 onih koji ih nose, ali i drugih građana - rekao je Šafran.

Svečana akademija za Dan pobjede, 9. maja, održat će se u Maloj dvorani koncertne dvorane Lisinski.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više