>

novosti logo

Piše Novosti

Antifašisti u Bleiburgu zatražili zabranu komemoracije

Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime, kazao je Franjo Habulin iz SABA RH

Antifašističke organizacije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije u subotu su u središtu Bleiburga, u Austriji, održale protestni skup na kojem su zatražile zabranu komemoracije ubijenim ustašama i pripadnicima drugih kolaboracionističkih jedinica iduće subote kraj tog grada. Komemoraciju su nazvali profašističkom i proustaškom. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin kazao je da se komemorativni skup ‘prodaje za nešto što nije‘ i da mu je žao što u toj prevari sudjeluje i Katolička država i Hrvatska kao država, a ‘pokrovitelj tog Bleiburškog bala vampira i dalje je Hrvatski sabor‘.

‘Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag. Ustaše su toliko bili dosljedni u provođenju fašizma, da su i njihovi okupatorski pokrovitelji bili zgroženi što i kako rade. Ustaše su bili provoditelji fašizma i nacizma koji su ubijali po rasnom ključu. Čovjek je bio osuđen na smrt samom činjenicom pripadanja određenoj rasi, naciji ili vjeri’, kazao je Habulin pred više stotina okupljenih.

Prema njegovim riječima, svaka obitelj ima pravo žaliti za svojim ubijenim članom, bez obzira na to tko je on bio i kako ga je snašla smrt. Ali, ni jedna civilizirana evropska država nema pravo sudjelovati u komemoriranju propasti naci-fašizma. A bleiburška su okupljanja, uz blagoslov crkve u Hrvatskoj, upravo to, istaknuo je.

Andrej Mohar iz Koruške partizanske udruge kazao je da su se nadali da će ustaški i nacistički događaji biti zabranjeni u Austriji. Protiv skupa na Bleiburgu govorili su i Maria Pajnogač iz Sindikata GPA-djp iz Bleiburga, član državnog tajništva Svetalijanskog udruženja partizana Italije Claudio Maderloni, predstavnik Međunarodne federacije boračkih udruženja Franc Wakoung, potpredsjednik Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB Republike Slovenije Marjan Križman i drugi koji su zatražili od austrijske vlade da poštuje Ustav i europsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma te da zabrani skup koji bi se trebao održati 18. svibnja.

Podsjetimo da je koruška biskupija otkazala gostoprimstvo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, tako da ove godine biskupi neće držati misu, ali skup u organizaciji Počasnog bleiburškog voda ipak će se održati. Od prošle godine austrijska policija počela je strogo kažnjavati sudionike koji ističu ustaške i nacističke simbole. Počasni bleiburški vod pozvao je sve koji planiraju ići tamo da se klone bilo kakvih simbola i povika koji se protive hrvatski i austrijskim zakonima. Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je za Večernji list kako smatra da se komemoracija u Bleiburgu, unatoč prijeporima u Austriji, ove godine treba održati, uz poštovanje prema žrtvama i u skladu s austrijskim zakonima. Premijer podsjeća da je pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor te poručuje da se na taj način osuđuju svi zločini poraća u kojima su stradale mnoge nevine hrvatske žrtve. 

Austrijski mediji izvještavaju da je jedna obitelj s Bleiburškog polja također zatražila zabranu skupa zbog ugroženosti, ali tamošnja policija taj zahtjev nije uvažila. Uz komemoraciju na Bleiburgu održat će se i tri kontraprosvjeda u organizaciji organizacije Kartnen andas i Radikalne ljevice.

Komentirajući novinarima posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u srijedu, 8. svibnja Macelju, Bleiburgu i Hudoj Jami, gdje su Spomen obilježjima ubijenim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata, predsjednik SDSS-a Pupovac je rekao kako nema ništa protiv toga da se ljudima koji su stradali kao nedužni, pripadali pobjedničkim ili poraženim vojnim formacijama, iskaže počast, ali, po njemu, postoji redosljed radnji.

'Pobjeda nad fašističkom koalicijom za svakoga, pa i za predsjednicu Republike treba biti na prvom mjestu, a onda treba naći načina i kako da se pokaže pijetet prema žrtvama koje su stradale nakon Drugog svjetskog rata, ali s jasnom naznakom zašto i kako se to dogodilo', dodao je Pupovac.

1/1