Novosti

Politika

Antifašistička liga traži da spomenik bude posvećen žrtvama ustaškog režima, a ne Holokausta

Podizanjem spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu licemjerno se želi krivnja za pogrom nad Židovima u NDH prebaciti na naciste, premda je većina stradala u ustaškim logorima

Fi97i3ysb01zte8dqfcfdb18oh0

Posveta 'žrtvama ustaškog režima' trebala bi pisati na latinici, te na jezicima i pismima zajednica žrtava, ćirilicom, jidišem i romskim jezikom

Antifašistička liga Republike Hrvatske uputila je zahtjev zagrebačkoj Skupštini i njenom predsjedniku Dragi Prgometu da promijeni predviđeni tekst na spomeniku žrtvama Holokaustu u Zagrebu, tako da umjesto posvete: ‘Spomenik žrtvama Holokausta‘ piše ‘Žrtvama ustaškog režima‘ i to na latinici, te na jezicima i pismima zajednica žrtava, ćirilicom, jidišem i romskim jezikom.

Ističu da je zaključak Skupštine o podizanju spomenika izazvao nedvosmislenu osudu židovskih organizacija iz Hrvatske i Svjetskoga židovskog kongresa. Podsjećaju da je Židovska općina Zagreb odluku Skupštine nazvala ‘sramotnom‘, jer se njome ‘želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH‘. Cilj je staviti naglasak na šest milijuna Židova pobijenih diljem Europe, a umanjiti značaj i težinu zločina nad više desetaka tisuća Židova pobijenih temeljem rasnih zakona za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U saopćenju koje potpisuju Zoran Pusić i Vesna Teršelič navodi se da je Holokaust naziv koji se uvriježio za nacistički genocid nad Židovima, ali da veći dio židovske populacije u NDH nije stradao od nacista nego po ustaškim logorima. ‘Židovi, Srbi i Romi proganjani su na osnovu rasnih zakona donesenih u NDH. ‘Spomenik žrtvama Holokausta‘ ne samo da ne bi uključivao većinu žrtava ustaškog režima koji su žrtvama postali samo zbog svoje etničke pripadnosti, nego bi, s nepodnošljivom količinom licemjerja, i krivnju za pogrom nad Židovima, počinjen u NDH s uporištem na vlastite rasne zakone, prebacio na naciste‘, zaključuju u Antifašističkoj ligi i pozivaju da se provede konzultacija s židovskim, srpskim, romskim i antifašističkim organizacijama, pripremi dopuna zaključka u skladu s njihovim preporukama, te Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta preimenuje u Zaključak o podizanju spomenika žrtvama ustaškog režima i kao takav što prije uvrsti na dnevni red sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više