>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Antifašistički Zagreb gori

Povodom obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada, 40. obljetnice od dodjele Gradu Zagrebu Ordena narodnog heroja i 70. obljetnice pobjede nad silama nacifašizma, u Zagrebu će se održati niz manifestacija. Cijelom će programu svoj pečat dati Mreža antifašistkinja Zagreba

Povodom obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba (8. maja 1945.), 40. obljetnice od dodjele Gradu Zagrebu Ordena narodnog heroja (7. maja 1975.) i 70. obljetnice pobjede nad silama nacifašizma (9. maja 1945.), održat će se nekoliko višednevnih manifestacija u organizaciji Vlade RH, Grada Zagreba, gradske Skupštine i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada i Županije.

Bogat obljetničarski program bit će predstavljen na konferenciji za medije koja će se održati u ponedjeljak, 4. maja, u 14 sati, u Starogradskoj vijećnici u Ćirilmetodskoj ulici. Sljedeći dan, odnosno 5. maja s početkom u 12 sati otvara se izložba 'Oslobođenje Zagreba' u holu zagrebačkog Gradskog poglavarstva, na Trgu Stjepana Radića, dok će se tribina po nazivom 'Zagreb u NOB-u' održati 6. maja u 10 sati u prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27a).

Komemoracije borcima NOB-a i žrtvama fašizma održat će se u četvrtak, 7. maja, u 10 sati u Spomen parku Dotrščina, a u 13 sati i kod Spomenika u Vrbovcu. Na sam dan oslobođenja Zagreba, dakle 8. maja, najprije će se u 9 sati na Mirogoju, na grobnici narodnih heroja odati počast borcima NOR-a, a potom će se položit cvijeće i na Partizansko groblje. U petak, 8. maja u 11 sati, u Starogradskoj vijećnici će se održati zajednička svečana sjednica gradske i županijske Skupštine.  

Cijelom će programu svoj poseban pečat dati Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) koja će se čitavim nizom svojih sadržaja pridružiti o obilježavanju antifašističkih obljetnica.Tematska šetnja gradom u sklopu istraživačko umjetničkog projekta 'Ženski antifašistički Zagreb', autora Barbare Blasin i Igora Markovića, održat će se u utorak, 5. maja, s početkom u 17 sati na adresi Dolca 8, a u organizaciji Centra za ženske studije i MAZ-a. Knjiga Milana Radanovića 'Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. godine', koja govori o historijskom značaju oslobađanja Beograda i poraza snaga njemačkog okupatora i kolaboracionista u Srbiji u jesen 1944., bit će predstavljena 6. maja u 19 sati u dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (Pavla Hatza 16).

Program na sam Dan oslobođenja (8. maja) uključuje obnovu tradicije održavanja Trnjanskih kresova na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad, na sjevernoj obali Save ispred kluba Močvara. Podsjetimo, manifestacija Trnjanski kresovi se održavala od 1978. do kraja 80-ih godina, da bi se tek nakratko opet upalila 2008. godine. Manifestacija počinje u 17 sati, a na nasipu će se uz hranu dijeliti i primjerci najnovijeg broja 'Nepokorenog grada', časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba. Istovremeno, održat će se radionica političkog plakata, u organizaciji Svena Sorića i Hrvoja Spudića iz This town needs posters, dvojca koji se bavi grafičkim oblikovanjem i ručnim tiskom plakata.

Posjetioci će imati priliku od 17 sati gledati i stvaranja murala pod nazivom 'Oslobođenje', koji će raditi crtači iz kolektiva Graffiti na gradele. Mural će na zgradi Jedinstva producirati zagrebački writeri Chez i Marck, čime će se odaslati poruka o antifašističkom otporu.   

Paljenje vatre uz glazbeni program krenut će u 19,30 sati, kada će nastupiti zagrebački zborovi Čipkice, ZborXop, Le Zbor, te zbor Praksa iz Pule. U Klubu Močvara na Trnjanskom nasipu od 22 sata odvijat će se šesti po redu Antifa night na kojem će nastupiti bandovi: Oi Polloi (Edinburgh), Red Union (Novi Sad), Gypsy Mafia (Zrenjanin), Fetbojsi (Zagreb), Nature Boys (Kansas City) i Akromatopsija (Zagreb). Ulaznice po 30 kuna mogu se nabaviti isključivo u pretprodaji u Dirty Old Shopu u Tratinskoj ulici.

U Spomen-parku Dotrščina u subotu, 9. maja, s početkom u 18 sati održat će se Uvijek - Festival poezije otpora. Na prvom izdanju tog festivala, u organizaciji Saše Šimprage i Magdalene Došen, poeziju će čitati glumci Stipe Kostanić, Iva Jerković i Karlo Došen.

U organizaciji MAZ-ovog dijela programa sudjeluju i druge srodne organizacije te radnici, studenti i nezaposleni. Cilj ovog programa je skrenuti pažnju na zanemarene tekovine proizašle iz antifašističke borbe kao što su ekonomska i politička jednakost, svima dostupan rad, pravo na stanovanje, pravo na besplatno obrazovanje i dostupnost kulture. Druga je namjera programa da se pokaže kako i dalje postoji potreba svakodnevnog organiziranog suprotstavljanja fašizmu koji se ponovo kotrlja ulicama. Antifašistkinje i antifašisti Zagreba poručuju: 'Dođi i uključi se u borbu!'.

1/12