>

novosti logo

Kronika Kronika

Antifašizam – jamac mira

U Vukovaru obeležena 74. godišnjica pobede nad fašizmom: ‘Nadamo se animirati slobodoljubive ljude u Hrvatskoj koji će braniti tekovine antifašističke borbe’, rekao je Lazo Đokić

U Spomen-parku Dudik u Vukovaru, u subotu, 11. maja, održana je komemoracija za žrtve, ubijene na tom vukovarskom stratištu za vreme Drugog svetskog rata i obeležena je 74. godišnjica pobede nad fašizmom. Od jula 1941. do februara 1943. godine, vlasti tzv. Nezavisne države Hrvatske, na čelu sa ustaškim moćnikom Viktorom Tomićem, na Dudiku su ubijale ljude, većinom civile iz 61. mesta Slavonije i Srema. Posmrtni ostaci njih 455 sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru. Podaci, međutim, govore da je broj žrtava daleko veći jer su ubijene s područja Vukovara i okoline, njihove porodice sahranjivale u svojim mestima.

Sećanje na žrtve Dudika svake godine organizuju Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, na čijem je čelu Lazo Đokić.

- Svake godine se ovde okupljamo i šaljemo poruku mira i ljubavi, da se događaji proistekli iz sulude ideje fašizma koji je odneo 50 miliona žrtava, nikada više ne ponove. Nadamo se da ćemo animirati što više slobodoljubivih ljudi u Hrvatskoj koji će braniti tekovine antifašističke borbe i antifašističke ideje uopšte. Nažalost, svedoci smo fašizacije ovog društva, ali se nećemo predati i daćemo sve od sebe da ta ideologija ne pusti dublje svoje korene - istakao je Đokić. Nakon odavanja počasti žrtvama, vence je položilo 30 delegacija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac je rekao da će srpska zajednica ustrajati u nameri da do kraja završi obnovu spomeničkog zdanja na Dudiku čiji je autor Bogdan Bogdanović.

- Srbi u Hrvatskoj su baštinici antifašističke tradicije, uključujući i ovo područje i grad Vukovar. Tako će biti i ubuduće. Mi ćemo sarađivati sa svima kojima je smisao antifašizma na srcu, koji ga prepoznaju kao temelje Evrope 20. veka i temelje Evrope i Hrvatske 21. veka. Sa svima ćemo na tome raditi neovisno o tome da li su Srbi ili Hrvati ili pripadnici drugih narodnosti i neovisno o tome koje političke boje imaju. Negovanje i čuvanje vrednosti antifašizma, najbolja je garancija da ćemo sačuvati mir - poručio je Pupovac.

Prokomentarisao je odlazak predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na Blajburg.

- Mi nemamo ništa protiv toga da se ljudima koji su stradali kao nedužni, neovisno o tome da li su pripadali pobedničkim ili poraženim vojnim formacijama, iskaže počast, ali postoji redosled radnji. Pobeda nad fašističkom koalicijom, za svakoga, pa onda i za predsednicu Republike treba biti na prvom mestu, a onda treba naći načina kako da se pokaže pijetet prema žrtvama koje su stradale nakon Drugog svetskog rata, ali sa jasnom naznakom o tome kako i zašto se to dogodilo - rekao je Pupovac.

Nakon polaganja venaca i prigodnog kulturno-umetničkog programa u Dudiku, obeležavanje 74. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu nastavljeno je Svečanom akademijom u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

1/2