>

novosti logo

Antifašizam ne može i ne smije biti prigodničarski

Članovi Radničke fronte protestirali zbog rezolucije EU kojom se izjednačava komunizam s nacizmom, upozoravajući da se njome revidira povijest i potiče na zabranu simbola radničkog pokreta

Članovi i simpatizeri Radničke fronte u utorak su u Zagrebu, Rijeci i Puli organizirali protestnu akciju protiv antikomunističke Rezolucije o važnosti evropskog sjećanja za budućnost Evrope koju je Evropski parlament usvojio 19. septembra, kao i protiv hrvatskih evroparlamentaraca koji su je podržali.

Pred zgradom predstavništva Evropske unije u Zagrebu Katarina Peović pročitala je saopćenje u kojem se navodi da usvojena rezolucija izjednačava komunizam s nacizmom, kao i da se njome revidira povijest i potiče na zabranu simbola radničkog pokreta.

- Rezolucija koristi 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata za povijesni revizionizam s ciljem da pakt Molotov-Ribbentrop iz 1939. godine tumači kao početnu točku podjele Evrope između ‘dva totalitarizma’ sovjetskog i njemačkog, kao dvije ‘sfere interesa’ nastale već u to doba koje se u potpunosti rezolucijom izjednačavaju. Rezolucija ne označava nacizam kao režim temeljen na rasnim zakonima i kao takav zločinački poredak od samog početka, niti govori o staljinizmu kao zastranjenju od komunističkog projekta boljeg i pravednijeg društva za sve, bez obzira na naciju, vjeru, porijeklo. Time se ignorira razlika između komunističke ideje i rasističke, šovinističke nacističke ideologije – istaknula je predsjednička kandidatkinja RF-a.

- Ideologem ‘totalitarizam’, koji se od kraja 1990-tih nameće kroz dokumente EU, uglavnom služi kako bi se osudio komunizam te izjednačio s nacizmom i zabranilo komunistička obilježja. Cilj propagiranja desničarskog ideologema o dva ‘totalitarizma’ je izjednačiti komunizam/socijalizam s nacizmom/fašizmom, kako bi se zatrla svaka ideja boljeg pravednijeg društva. Komunizam se Rezolucijom osuđuje kao totalitarna ideologija odgovorna za dekade opresije koje su danas navodno završile evropskim projektom i NATO-om, naglasila je Katarina Peović.

Rezolucija koju su inicirali evropski konzervativci perfidno tumači ulogu SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, koristeći godišnjicu za opasan falsifikat jer zanemaruje da je SSSR bio glavna žrtva ratne politike s 27 miliona mrtvih. SSSR je bio jedan od glavnih faktora slamanja nacizma jer su njemačke oružane snage 80 posto gubitaka pretrpjele u borbi protiv Sovjeta.

Za rezoluciju su glasali svi prisutni SDP-ovi zastupnici - Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik IDS-a, odnosno Amsterdamske koalicije Valter Flego, članovi stranaka koje se deklariraju kao antifašističke, uz bok i u suglasju s članovima i članicama desnih stranaka Karlom Resslerom, Tomislavom Sokolom i Željanom Zovko iz HDZ-a. Oni koji nisu glasali, nisu se niti oglasili po ovom pitanju.

- Sramotno je i kukavički da rezoluciju potpisuju članovi stranaka koje svoje glasače obmanjuju koristeći antifašizam kao zastavu kojom prigodničarski mašu kada im odgovara, dok istovremeno komunizam - koji je bio ideja za koju su se borili antifašisti - osuđuju kao totalitarnu ideologiju i rade na tome da se komunistički simboli zabrane, moglo se čuti ispred predstavništva EU u centru Zagreba.

Članovi RF-a otišli su do sjedišta SDP-a gdje su okačili svoje saopćenje i letak s potpisima antikomunističke koalicije.

- Pozdravljamo dame i gospodu iz SDP-a jer u toj partiji nema drugova i drugarica. Drugovi i drugarice ne izjednačavaju komunizam s fašizmom niti revidiraju povijest. A ako ste se odrekli politike KPJ-a i SKH-a, hoćete li se odreći i njihovih nekretnina, istaknuli su članovi RF-a, ističući da je SDP izdao povjerenje izborne baze.

1/3