Novosti

Politika

Austrijska Radikalna ljevica poziva na kontraprosvjed u Bleiburgu

'Moramo izaći na ulicu kako bi pokazali da desničarski ekstremizam i povijesni revizionizam nemaju mjesto u društvu. Pokažimo otpor! Pozivamo na demonstracije 18. svibnja! Sastajemo se u 9:00 sati na željezničkoj postaji Bleiburg, okolica', poručuju iz Radikalne ljevice

M8pqvn6e1dmmokltrrxwaf6leck

Ustaško okupljanje na Blajburškom polju jedan od najvećih krajnje desnih skupova u Europi na kojem se okupi oko 15 tisuća ljudi, kažu iz Radikalne ljevice (foto Facebook Radikalna ljevica)

Uz korušku organizaciju 'KÄRNTEN andas', kontraprosvjed u Bleiburgu 18. svibnja zakazala je i Radikalna ljevica. Iz ove stranke upozoravaju da je ustaško okupljanje na Blajburškom polju jedan od najvećih krajnje desnih skupova u Europi na kojem se okupi oko 15 tisuća ljudi.

'Moramo izaći na ulicu kako bi pokazali da desničarski ekstremizam i povijesni revizionizam nemaju mjesto u društvu. Pokažimo otpor! Pozivamo na demonstracije 18. svibnja! Sastajemo se u 9:00 sati na željezničkoj postaji Bleiburg, okolica (u Bleiburgu postoje dva kolodvora - grad i okolica)', pozivaju iz Radikalne ljevice.

Također kažu da se skup predstavlja kao crkvena komemoracija, ali da se zapravo radi o neofašističkom okupljanju na kojem se sudionici prisjećaju saveza nacističke Njemačke s ustaškom državom. 'Sudionici ustaškog okupljanja uvjereni su u priču da su na Bleiburgu 1945. godine ustaše i Hrvati postali žrtve masakra partizana i saveznika. Pritom se oslanjaju na mit o masakru na Lajbuškom polju koje povijesno nije dokazano, nego se temelji na publikacijama iz dijaspore poslije 1945. godine', poručuju organizatori.

Prošli tjedan razgovarali smo s Martinom Diendorferom, iz organizacije ‘KÄRNTEN andas‘ koja se zalaže za solidarno, ekološko i demokratsko društvo. Kazao je da je cilj kontraprosvjeda koji oni organiziraju zabrana okupljanja ustaša i nacista pored Bleiburga. 'Prijavili smo dva okupljanja u skladu s austrijskim zakonom. Prvo je ono glavno, a na drugom, koje će biti oko 200 metara uz cestu, naši aktivisti će transparentima jasno znati do znanja svima onima koji dolaze s ustaškim obilježjima da ovdje nisu dobrodošli', rekao je Diendorfer za Novosti.

Radikalna ljevica se okuplja 9 sati kod kolodvora Bleiburg-okolica čiji će se sudionici spojiti s onima u gradu. Za dolazak iz Beča mole da da se prijavite na e-mail adresu busauswien@riseup.net, a za više informacija na radikale-linke@riseup.net ili na www.facebook.com/RadikaleLinke.

Četvrto okupljanje treba početi u 9:30 sati, također kod kolodvora Bleiburg-okolica, ali će njegovi sudionici ići u pravcu slovenske granice. To okupljanje prijavio je Karl Öllinger, nekadašnji poslanik Zelenih u austrijskom parlamentu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više