Novosti

Kronika

Aзбукa у учиoницaмa

Сaрaдњa ЗВO-a сa Mинистaрствoм нaукe и oбрaзoвaњa Србиje: 500 плaкaтa сa знaкoвимa aзбукe бићe пoстaвљeни у 35 шкoлa кoje пoхaђa 1.500 учeникa у мaњинским прoгрaмимa

Large 8a

Srđan Jeremić i Milica Stojanović

Sve osnovne škole u kojima se odvija nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dobiće ilustrovane plakate azbuke. Njih je osiguralo Zajedničko veće opština kroz saradnju s Ministarstvom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

- U okviru zaštite prosvetne autonomije Srba na ovom području intenzivno radimo u svim segmentima u kojima možemo da pronađemo prostor za delovanje i unapredimo kvalitet nastave naše dece, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, pa i na fakultetima. Ovoga puta izradili smo 500 plakata sa azbučnim slovima koje ćemo distribuisati u sve škole na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije u kojima se nastava odvija po bilo kojem modelu, dakle ili A ili C modelu manjinskog obrazovanja. Plan je da plakat dobije svako odelenje u tim školama - kaže Srđan Jeremić, predsednik ZVO-a. Dodaje da su plakati B1 formata izrađeni od kvalitetnog papira, a dobiće ih 21 matična i 14 područnih škola koje pohađa oko 1.500 učenika i u kojima rade 464 vaspitno-obrazovna radnika.

- Te brojke govore o potencijalu manjinskog obrazovanja, a onda i našoj obavezi da u tom pravcu i delujemo. Nažalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa nismo uspeli da organizujemo Letnju školu kaligrafije koja je postala tradicionalna jer se održavala svake godine u junu u manastiru u Dalj planini. Zbog toga smo odlučili da se preusmerimo na druge segmente i projekte poput ovoga kojima možemo da olakšamo proces obrazovanja našoj deci, a da ne idemo u koliziju sa merama i preporukama Nacionalnog štaba civilne zaštite RH – govori Jeremić.

Plakati azbuka

Polovina plakata azbuke sadrži štampana, a pola pisana ćirilična slova uz ilustracije pojmova koji počinju određenim slovom što mlađim uzrastima dodatno olakšava učenje ćirilice. U izradi ilustracija i dizajnu plakata učestvovala je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

- Plakati na decu treba da deluju stimulativno. Oni pre svega imaju cilj da decu podstaknu da pravilno i lepo pišu, jer znamo da u zadnje vreme deca veoma malo pišu, da su okružena tabletima, kompjuterima, mobilnim telefonima. Pišu onoliko koliko moraju i to uglavnom u prvom razredu dok se uči pismo. Prisutnost plakata će ih podsećati na lepotu ćiriličnog pisma i podsticati na ljubav prema svom maternjem jeziku. Osim toga, deca imaju malo prilike da po hodnicima i učionicama gledaju ćirilična slova, a čak vrlo često ne mogu da istaknu ni svoje učeničke radove koje na časovima izrađuju - govori profesorka Stojanović i napominje da su ovakvi plakati prvi put štampani Hrvatskoj.

Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske, dodaje Milica Stojanović, svake godine odvaja sredstva za obrazovanje nacionalnih manjina, a Odbor za obrazovanje ZVO-a se redovno javlja na sve javne pozive. Vrednost ovog projekta je 12.000 kuna. Uz podršku Ministarstva obrazovanja RH, u februaru ove godine je organizovan i zimski seminar za profesore srpskog jezika i razredne nastave sa istoka Hrvatske na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više