Novosti

Kronika

Бaкић сe врaћa кући

Излoжбa у oргaнизaциjи ВСНM-a Бjeлoвaрa и Фoтo клубa: Зaдoвoљствo oтвaрaњeм излoжбe хрвaтскoг умjeтникa српскoг пoдриjeтлa ниje крилo вoдствo ВСНM-a Бjeлoвaрскo-билoгoрскe жупaниje

Km023q0kncpds47ymy6g3cji2r8

Povodom 101. obljetnice rođenja jednog od naših najvećih kipara i umjetnika, u Bjelovaru je otvorena izložba pod nazivom ‘To je Vojin Bakić’. Retrospektivu Bakićevog života i rada građani mogu razgledati zahvaljujući zajedničkoj organizaciji VSNM-a Bjelovar na čelu s predsjednikom Gojkom Ćuruvijom i Foto kluba Bjelovar pod vodstvom predsjednice Zlate Medak. Autorica izložbe je Petra Slobodnjak.

Vojin Bakić rođen je 1915. godine, a diplomirao je na Akademiji u Zagrebu 1939. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, režim NDH deportirao je Bakićeva četiri brata te ih usmrtio u sabirnom logoru Jadovno u Lici. Poslije 1945. Bakić iz prve faze stvaralaštva u kojoj prevladavaju ženski aktovi u kamenu, prelazi u fazu impresionističke obrade površine s naglaskom na igru svjetlosti i sjene u kojoj prevladavaju portreti, a što se u sklopu izložbe može vidjeti i u dokumentarnom filmu pokojnog povjesničara umjetnosti Radovana Ivančevića koji daje kratak uvid u lik i djelo Vojina Bakića. Sudjelovanjem u grupi EXSAT 51 i Nove Tendencije, Bakić ostavio je trajni trag na ovdašnju i svjetsku likovnu baštinu. Izlaganjem u inozemstvu stekao je renome svjetski poznatog kreativca koristivši geometrijsku te mijenjavši percepciju skulpturalne estetike, što se može vidjeti po Bakićevim stvaralačkim fazama. Kao uvjereni antifašist i žrtva fašizma, stvorio je nebrojene klasične partizanske spomenike.

Grad Bjelovar ponosi se svojim sugrađaninom, a kako naglašavaju predstavnici izvršne vlasti, dužnost im je odavati počast i priznanja umjetnicima koji su rođeni, školovani i onima koji su svoj radni vijek proveli u Bjelovaru. Potvrdila je to i dogradonačelnica Lidija Posavec koja je podsjetila kako je Grad 2007. godine postavljena spomen ploča na kuću Vojina Bakića, a 2010. godine je obnovljena skulptura ‘Poziv na ustanak’.

- Ova izložba pokazuje da je Bjelovar bio i ostao građansko društvo, tolerantno koje poštuje svoju prošlost, cijeni sadašnjost i na zdravim temeljima gradi budućnost, ustanovila je dogradonačelnica. Zadovoljstvo otvaranjem izložbe hrvatskog umjetnika srpskog podrijetla nije krilo ni vodstvo VSNM-a Bjelovarsko – bilogorske županije, posebno činjenicom da Bjelovar iskazuje velike napore da se Bakić vrati kući, kako je rekao predsjednik VSNM-a BBŽ Darko Karanović.

- Uvjerenja smo da i ova izložba služi vraćanju povjerenja i poštovanja između većinskog naroda i pripadnika srpske zajednice, koja je vjekovno prisustvovala i davala doprinos utemeljenju i razvoju grada Bjelovara i naše županije – smatra Karanović. Izložba će biti otvorena do kraja veljače u prostorima Foto kluba Bjelovar.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više