Novosti

Rabljena sedmica

Banda ili banka

Guverner Hrvatske narodne banke i suradnici trgovali su vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi, čime su dokazali da čak i bankari još uvijek mogu neugodno iznenaditi

Large rabljena

Tvrdi da je prodao samo malo – Boris Vujčić (foto Robert Anić/PIXSELL)

Trgovina

Više od 40 radnika Hrvatske narodne banke trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, otkrio je portal Index i objavio da su u tom društvu aktualni guverner Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, direktori HNB-a... Zabilježeno je više od 400 transakcija vrijednih preko deset milijuna kuna. Portal tvrdi da je riječ o najvećoj bankarskoj aferi, odnosno kako "sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija", jer HNB nadzire banke, odnosno njegovi zaposlenici "raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije". Nastala je po objavi teksta prilična galama, dobar dio opozicije pozivao je čelnike HNB-a na ostavku ili je tražio da ih se smijeni, ministar financija Zdravko Marić požalio se kako nema dovoljno informacija da suvislo komentira slučaj, podsjećalo se na primjere iz svijeta kad su se u sličnim okolnostima napuštale funkcije, doznalo se da je i Plenković pozvao Vujčića te ga pitao što se točno zbiva... Guverner je odlučio odgovoriti u kontroliranim uvjetima, na Hrvatskoj televiziji, gdje je ponudio objašnjenje kako se nije okoristio povlaštenim informacijama te da nema saznanja da su to učinili i drugi zaposleni u HNB-u. Pozvao je i sve koji imaju dokaze o nečem takvom da se jave HNB-u i HANFA-i te dodao: "Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjene zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati." Guverner će se, očito, pokušati održati u sedlu dok god okolnosti budu dopuštale, a one će dopuštati dok Plenković i suradnici ne ocijene da im Vujčić i suradnici donose više štete nego koristi.

 

Novac

Naravno, vlasti bliski mediji reagirali su vrlo brzo s temom o Vujčićevim aktivnostima. Nije ih previše zanimala priča o trgovanju dionicama, ali jest zbrinjavanje kuna. Iz pouzdanog dnevnog lista saznali smo da će se milijarda i 100 milijuna kuna u kovanicama nakon uvođenja eura čuvati u vojarni Tigrovi Croatia, poznatijoj kao Maršalka. Uskoro će se za tu namjenu izgraditi i poseban objekt, a nakon isteka trogodišnjeg roka kovanice će biti uništene na zasad nepoznat način. U istoj vojarni gradit će se i novi trezor Hrvatske narodne banke. Eto, sad i to znamo.

 

Potraga

Nestanak Mateja Periša, mladog Splićanina koji je s prijateljima otišao u Beograd na doček Nove godine, tjednima intrigira javnost. Začudo, ali i srećom, izuzme li se jedna neurotična reakcija srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova na riječi Andreja Plenkovića, to zasad nije korišteno za dizanje međunacionalnih tenzija. Teško je i nekorektno nagađati što je od silnih informacija koje stižu u medije točno, a što tračersko naklapanje. Najnovija vijest govori o snimci jako loše kvalitete na kojoj se, barem prema tvrdnjama srpskih medija, vidi kako se nestali na samoj obali Save nagurava s dvije osobe. U Beograd je poslana i ekipa hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova predvođena čelnikom kriminalističke policije Antonijem Gerovcem, a on je, kako čitamo u dnevnim novinama, specijaliziran za krvne i seksualne delikte i ima bogato iskustvo u radu na najtežim zločinima. Mediji o njemu pišu hvalospjeve, kao i o srpskom mu kolegi Vasi Kopcu koji je, kako čitamo, svojedobno riješio misterij nestanka Ivana Stambolića. I Kobac je angažiran u ovom slučaju. Od konkretnijih novih detalja navodi se da je zadnji put signal Matejeva mobitela lociran kod Velikog ratnog ostrva. No zasad nije pronađen ni mobitel. Vidjet ćemo što će donijeti suradnja Kobac – Gerovac.

 

Mjere

Broj zaraženih Covidom vrtoglavo raste. Država reagira alibi mjerama. Od početka tjedna Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio je javna okupljanja i događanja na otvorenom s više od 50 osoba – dosad 100 – dok se eventi s covid-potvrdama ograničavaju na 200 osoba. U zatvorenom nije dopušteno više od 25 osoba, s covid-potvrdama smije ih biti 100, dok je dopušteni broj osoba na privatnim okupljanjima smanjen s 30 na 20. S covid-potvrdama dopušteno je privatno okupiti i 50 ljudi. Ako će Stožer uspješno suzbiti virus smanjenjem broja okupljenih u zatvorenom s 30 na 20, zaslužuje kandidaturu za Nobela. Prvi hrvatski epidemiolog-amater Davor Božinović najavio je i bolju kontrolu rada ugostiteljskih objekata, intenzivnije kontrole broj gostiju, održavanja fizičkog razmaka, korištenja maski... Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, a bez obzira na covid-potvrde maske su obavezne na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama, izložbama i sjednicama predstavničkih tijela. Istodobno, iz bolnica vrište da im manjka i respiratora i osoblja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više