Novosti

Manjinski zastupnik

Baniji treba industrijska revolucija

U Prijedlogu nacionalne razvojne strategije RH do 2030. posebno se ističe Banija i problemi produbljeni potresom. Jeckov smatra da nije dovoljno da se samo kroz posebne programe obnove saniraju javne infrastrukture

Large sabor

Tužna svakodnevica Petrinje (foto Robert Anić/PIXSELL)

U srijedu, 27. januara saborska zastupnica Dragana Jeckov govorila je o Prijedlogu nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Osvrnula se na izvještaj Ministarstva regionalnog razvoja koji je, kako je rekla, najvažniji ekonomski i reformski dokument kojim bi trebalo odrediti kvalitetu života u Hrvatskoj.

Jeckov smatra da je negativna demografska slika jedan od većih izazova u državi te da Hrvatska mora provoditi demografsku politiku radi povećanja stope fertiliteta te stvaranja poticajnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak. Iz perspektive nacionalnih manjina važan je strateški cilj pod brojem 12. koji se odnosi na razvoj potpomognutih područja i područja sa razvojnim posebnostima.

- Ključnu ulogu u poboljšanju situacije u ovim područjima imat će integrirani pristup ulaganjima u zajedničke razvojne inicijative više jedinica lokalne samouprave. Pritom će se zadržati središnja uloga malih gradova koji se smatraju generatorima razvoja u sredinama pogođenim negativnim demografskim i gospodarskim kretanjima - kazala je Jeckov.

U ovoj strategiji posebno se ističe Banija i problemi produbljeni nedavnim potresom. Jeckov smatra da nije dovoljno da se samo kroz posebne programe obnove i saniraju javne infrastrukture privatnih i poslovnih objekata. Istaknula je da je Baniji i prije potresa bio potreban preobražaj, "mini revolucija u industrijskom smislu", kako bi se pretvorila u bolje mjesto za život.

Navela je da je, iako su ciljevi Nacionalne razvojne strategije kvantificirani, potrebno napraviti plan aktivnosti kako bi ta strategija zaživjela u praksi. Jeckov je dodala da će Klub zastupnika SDSS-a podržati Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više