Novosti

Kronika

Banovac Glina - Dinamo Zagreb

Povodom dvadesete godišnjice Sportskog društva Banovac u Glini je u jesen 1966. godine nastupio zagrebački Dinamo, koji će narednog proljeća osvojiti Kup velesajamskih gradova

"Ove godine navršava se dvadeset godina od osnutka sportskog društva ‘Banovac’ iz Gline", pisao je tjednik Jedinstvo iz Siska od 20. kolovoza 1966. "U proteklom 20-godišnjem razdoblju ovo društvo i pored mnogobrojnih problema postiglo je veoma zapažene rezultate. Na sjednici Upravnog odbora, koja je ovih dana održana, utvrđen je orijentacioni program proslave, predviđa se organizacija raznih sportskih priredbi, izdavanja lista Banovac, uređenje igrališta i omasovljenje društva novim članovima", piše u članku pod naslovom "Banovac slavi 20-godišnjicu". Također se kaže da će brojne manifestacije posvećene ovom jubileju početi početkom rujna i nastaviti se u listopadu. Tako je i bilo: na Dan općine 9. listopada objavljen je novi broj lista Banovac, a 13. listopada proslavu u Glini uveličao je nogometni prvoligaš Dinamo iz Zagreba.

Dolazak Dinama pobudio je veliki interes glinske sportske javnosti, tim više što je to bilo prvo gostovanje zagrebačkog prvoligaša u Glini. S druge strane, glinski Banovac natjecao se u Podsaveznoj ligi Sisak, što je bila liga četvrtog stupnja nogometnog prvenstva Jugoslavije u sezoni 1966/67. U svakom slučaju, za jednu i za drugu momčad bila je to početna faza prvenstva i šansa da se obje momčadi dodatno uigraju i steknu potrebno iskustvo.

Momčad Dinama je vodio Dražan Jerković, bivši kapetan i proslavljeni centarfor kluba koji je upravo tih dana postao pomoćnik Branka Zebeca

Dan uoči utakmice u Glini, Dinamo je na Maksimiru igrao susret Jugokupa protiv Moslavine iz Kutine, koji je završio s visokih 11:0. Obzirom da je 16. listopada slijedilo teško gostovanje protiv beogradskog Partizana, Dinamo je u Glinu došao bez nekoliko prvotimaca (bez kapetana, centarfora i najboljeg igrača, reprezentativca Slavena Zambate, zatim prvog golmana Zlatka Škorića i veznog igrača Stjepana Lamze). Umjesto glavnog trenera Branka Zebeca, koji je te godine preuzeo klupu Dinama i tako započeo svoju trenersku karijeru, momčad je vodio Dražan Jerković, bivši kapetan i proslavljeni centarfor kluba koji je upravo tih dana postao Zebecov pomoćnik ("Jerković – ‘tehniko’!", pisala je Dinamova revija).

Novinski izvori također otkrivaju da je momčad Banovca u novu sezonu ušla s promjenjivim rezultatima, ali s ambicijom da postigne najviši plasman u Ligi Nogometnog Podsaveza Sisak, u kojoj se tada natjecalo 12 klubova (Nafta i Borac iz Siska, Mladost iz Petrinje, Sloga iz Lekenika, BSK iz Budaševa, Mladost iz Topolovca, Dinamo iz Odre, Borac iz Novog Sela, Željezničar iz Sunje, Jedinstvo iz Dvora i Partizan iz Bosanske Kostajnice). U prilog ambicijama išla je i činjenica da je Upravni odbor povodom 20-te godišnjice kluba kupio igračima nove kopačke, dresove i lopte, pa su kupljeni rekviziti pobudili još veći interes i volju kod nogometaša Banovca, koji su tih dana s nestrpljenjem očekivali utakmicu protiv nogometaša Dinama.

Prema postojećoj literaturi, na utakmici koja je održana 13. listopada 1966. Dinamo je pobijedio domaćina s visokim rezultatom 0:10. Iako zagrebački plavi nisu igrali u najjačem sastavu, oko 800 Glinjana imalo je priliku vidjeti poznate igrače Dinama Mladena Ramljaka, Marijana Čerčeka, Josipa Gucmirtla, Hrvoja Jukića, kao i druge igrače zagrebačkih plavih. Prema sačuvanim fotografijama, Banovac je nastupio u sastavu: Žarinac, Marković, Dragić, Slijepčević, Štencl D., Skendžić, Zibar, Štencl M., Jaklin, Škrinjarić i Mrkalj (trener: Vladimir Tomić). Utakmicu je sudila glinska sudačka trojka Kuhar, Idžaković, Bosanac. Riječ je o dragocjenim i dosad nepoznatim fotografijama, koje se ovdje objavljuju po prvi put.

Ove podatke nadopunjuju sjećanja tadašnjeg golmana Banovca Ivice Žarinca, koji je za Novosti izjavio: "Dinamo je sretno poveo autogolom igrača Banovca Dade Štencla, koji je pod pritiskom Dinamovih igrača dao prejaku povratnu felš-loptu. Nešto kasnije, Dinamo je povisio svoje vodstvo, pa je poluvrijeme završeno rezultatom četiri ili pet nula za Dinamo. Sjećam se da je za Dinamo tada branio Mrgan. Sjećam se i da me u drugom poluvremenu na golu Banovca zamijenio rezervni golman Priljeva, kao i da su treneri obiju momčadi napravili veći broj izmjena, tako da su svi igrači Banovca dobili priliku zaigrati protiv Dinama." U nastavku izjave, Žarinac je rekao da je utakmica prošla u fer i sportskoj atmosferi, uz veliko prisustvo gledalaca za koje su postavljene drvene klupe i na drugoj strani igrališta, uz samu aut-liniju.

Nije nevažno spomenuti da je na kraju prvenstva 1966/67. Dinamo zauzeo drugo mjesto, ispred Hajduka, Željezničara, Crvene zvezde, Vojvodine i Partizana, ali iza Sarajeva, koje je te godine osvojilo naslov prvaka Jugoslavije. Međutim, bila je to povijesna sezona zagrebačkog Dinama jer je te godine osvojio Kup velesajamskih gradova, što je natjecanje koje je kasnije preraslo u Kup UEFA, današnju Europa ligu. Plavi su tada redom svladali čehoslovački Spartak Brno, škotski Dunfermline, rumunjski Dinamo Piteşti, talijanski Juventus, njemački Eintracht i u finalu engleski Leeds United (pobjeda 2:0 u Zagrebu i neodlučeno 0:0 u gostima). Bio je to, i ostao, jedini veliki evropski trofej u povijesti zagrebačkog Dinama te do osvajanja Kupa prvaka Crvene zvezde 1991., jedini međunarodni klupski trofej jugoslavenskog nogometa.

S druge strane, igrači glinskog Banovca nisu te godine ostvarili neki značajniji uspjeh ili rezultat u Ligi Nogometnog podsaveza Sisak. Međutim, njihova imena ostat će trajno zapisana u povijesti glinskog nogometa, kada su nastupili na prijateljskoj utakmici povodom proslave dvadesete godišnjice kluba i prilikom prvog gostovanja zagrebačkog Dinama u Glini 13. listopada 1966.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više