Novosti

Kronika

Baranjac u Prvom svetskom ratu

U organizaciji SKD-a "Prosvjeta" Kneževi Vinogradi održana je promocija knjige "Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića - od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca", autora Petra Šmrčkovića i Petra Matića

Large 4

Koautori knjige Petar Matić i Petar Šmrčković

U organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Kneževi Vinogradi, u prostoru svečane sale Iris u sklopu Sportsko rekreacijskog centra održana je odlično posećena promocija knjige "Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića - od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca" autora Petra Šmrčkovića i Petra Matića. Knjiga je nastala na osnovu dnevničkog zapisa ovog učesnika Prvog svetskog rata iz Baranje.

Govoreći o knjizi, profesor Matić fokusirao se na kontekst zbivanja pred Prvi svetski rat i situaciju u kojoj su se našli Srbi i Šokci na prostoru Baranje kao dela tadašnje Austrougarske monarhije te značaj zapisa i istorijskih činjenica zabeleženih od direktnog učesnika velikog rata.

- Prvi deo knjige odnosi se na ratni dnevnik, što i jeste okosnica priče, a drugi deo je priča odabranih momenata iz tog rata koji je pogotovo za srpski narod bio težak i u svakom smislu poguban - rekao je Matić.

Šmrčković se pak prisetio pronalaska dnevnika prilikom sakupljanja slika i dokumenata.

- Od kada smo osnovali pododbor SKD Prosvjeta mi se intezivno bavimo sakupljanjem, arhiviranjem i obrađivanjem našeg kulturnog blaga, etnografija, zapisa i slika. Sakupili smo puno materijala, a među tim materijalom našao se i ovaj dnevnik što nam je iznimno drago - rekao je Šmrčković.

Ratni put Ljubomira Šašlića vodio je iz Baranje u Galiciju (regija između Poljske i Ukrajine) gde je bio zarobljen od ruske vojske pa potom kao dobrovoljac prebačen na Solunski front. Put ga je vodio od Severnog mora, Engleske, Francuske do Bizerte (Afrika) da bi stigao do Soluna pa je potom peške, učestvujući u bitkama, stigao do Beograda. Kroz detaljne opise događaja i ljudi, poznatih i nepoznatih, Šašlić detaljno opisuje susrete i preživljavanje teških ratnih godina.

Značaj knjige leži u činjenici da je napisana i izdana kao doprinos rasvetljavanju istorije naroda Baranje iz vremena Prvog svetskog rata. Uz detaljne opise Ljubomira Šašlića u knjizi se nalaze i zapisi još nekih istorijskih činjenica i sećanja sakupljena od lokalnog stanovništva, kao i popisi baranjskih učesnika Prvog svetskog rata iz raspoložive istorijske građe. Izdavanje knjige, koju su autori prisutnima besplatno delili nakon promocije, financirao je pododbor Prosvjete Kneževi Vinogradi, uz podršku Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više