Novosti

Kronika

Baranjci na putu u Sentandreju

Preobraženje Gospodnje - srpska slava živopisnog gradića kod Budimpešte: Dvanaest baranjskih umirovljenika putovalo je u gradić kraj Budimpešte u kojem žive pripadnici srpske manjine

Ujv0ve8mh6ootk6p18swwzeg93r

Baranjski penzioneri u Sentandreji

Na pravoslavni praznik Preobraženja Gospodnjeg, dvanaestočlana uglavnom penzionerska grupa, koja je bila sastavljena od četiri Belomanastirca i osam Suljošana, putovala je kombijem u Sentandreju kod Budimpešte, što je put od nekih 250 kilometara u jednom smjeru. Putovanje je organizovala Udruga umirovljenika Grada Belog Manastira sa sjedištem u Ulici dr. Franje Tuđmana 2 – koja ima 25 članova i u kojoj prevladavaju ‘manjinci’, ponajviše zalaganjem predsjednika te udruge Nikole Alaice.

Baranjci su toga dana bili na liturgiji i večernjem bogosluženju u sentandrejskoj Preobraženskoj ili Tabačkoj crkvi, a posjetili su i Sabornu ili Beogradsku crkvu te Srpski pravoslavni muzej koji sadrži predmete crkveno-umjetničke zbirke Eparhije budimske, kroz koji ih je proveo kustos tog muzeja mr. Kosta Vuković.

Kako izvještava zvanični sajt Srpske pravoslavne crkve (SPC), s blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa budimskog g. Lukijana, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, praznično bdenije i svetu arhijerejsku liturgiju u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji služio je preosvešteni episkop požarevačko-braničevski dr. Ignjatije, a sasluživali su protojereji-stavrofori Ilija Galić i Vojislav Galić.

Na kraju svete liturgije, preosvešteni vladika blagoslovio je plodove vinograda i čestitao slavu svim Sentandrejcima, ali i onima koji su došli iz drugih krajeva da s njima podijele radost praznika. Na večernjem bogosluženju prelomljen je slavski kolač te je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program, koji se iz crkvene porte prenio i na ulice Sentandreje – Srpskom ulicom do Srpskog krsta na Glavnom trgu, a zatim do Trga cara Lazara, gdje je u kasnim večernjim satima i završen program.

Sentandrejska slava praznik je svih onih koji su se tog dana našli u tom živopisnom gradiću udaljenom dvadesetak kilometara sjeverno od Budimpešte, bilo da su Srbi iz Mađarske i okolnih zemalja, Mađari ili turisti s Dalekog istoka. Na praznik Preobraženja u Sentandreji oživljava srpstvo i s ponosom se pjeva čuvena himna: ‘’Mi že Sentandrejci, slavni vsjego svjeta i živili spolu na mnogaja ljeta.”

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više