>

novosti logo

Kronika Kronika

Baranjci - šampioni ruralnog turizma

U Malom Lošinju održani ‘Dani hrvatskog turizma 2017’: Baranja je proglašena najboljom kontinentalnom turističkom ruralnom destinacijom u čitavoj državi

Na tradicionalnoj manifestaciji ‘Dani hrvatskog turizma 2017’, koja je nedavno održana u Malom Lošinju, u kategoriji najbolje ruralne destinacije na kontinentu prva nagrada pripala je destinaciji Baranja, Turističkim zajednicama Baranje, Bilja i Draža, dok je najbolji domaćin turističkog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva Richard Apel iz Karanca.

Spomenutima su ovo priznanje dodelili Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a stručni žiri činili su predstavnici Ministarstva turizma, HTZ-a, HGK-a, te turistički novinari. Bez imalo lažne skromnosti destinacija Baranja nagradu je potpuno zaslužila. U Baranji se može uživati u šetnji šumom dok vam otpalo lišće šušti pod nogama, vožnji čamcem u Kopačkom ritu, adrenalinskom parku u Zlatnoj gredi, vožnji biciklom na najljepšoj vinskoj cesti u Hrvatskoj, Baranjskom kulenu i domaćoj paprici, sjajnim baranjskim vinima i još u puno toga za što bi nam bilo potrebno puno više prostora. Da je prva nagrada otišla na pravu adresu najbolje svedoči podatak da je Baranja nagradu osvojila sa svojom celokupnom turističkom ponudom, a da se dobar glas daleko čuje pokazalo se brzo.

‘Dani otvorenih vrata’, u organizaciji Vina Belje, privukli su proteklog vikenda nekoliko stotina posetilaca, organizovanih grupa iz raznih regija Hrvatske, ali i inostranstva koji su tokom svoje posete obišli stari beljski podrum u Kneževim Vinogradima te novu vinariju, čuveni Vidikovac.

Posetiocima je posebno bio zanimljiv obilazak starog podruma, koji je kao srednjovjekovni lokalitet, velika kulturna vrijednost. Posetiocima ništa manje zanimljiva nije bila ni vinska cesta kroz vinograde kao i moderna vinarija. S obzirom da su ‘Dani otvorenih vrata’ ostvarili željeni efekt organizatori su napomenuli da ih je u planu češće organizovati kako bi posetiocima omogućili uživanje i tokom drugih godišnjih doba. S obzirom da su na ‘Danima otvorenih vrata’ neki posetioci bili po prvi put, poput grupe ugostitelja sa otoka Paga, njihovo oduševljenje onim što su imali prilike videti je potpuno razumljivo.

Ionako prepuni pozitivnih dojmova, mnogi nisu mogli odoleti posetiti i čuveni Vidikovac koji je jedna od najviših tačaka regije između Dunave, Drave i Mađarske. Fotografije nastale upravo na Vidikovcu biće objavljene na društvenim mrežama kako bi poslužile kao dodatna promocija najbolje ruralne destinacije na kontinentu.

Vina Belje ponudit će poseban program za proslavu Martinja (u subotu, 11. novembra) koji uključuje različite kombinacije sljubljivanja vina, suhomesnatih delicija i sireva, obilazak podruma uz Sv. Martina, krštenje mošta i 10 posto niže cijene vina u vinoteci u sklopu podruma.

Sveti Martin zaštitnik je jedinog baranjskog grada pa se upravo tih dana od 7. do 25. novembra slavi Dan Grada Belog Manastira. Bogat kulturni, umetnički, sportski program i veliki sajam poznatih lokalnih proizvoda zaokružit će ovu jesenjsku belomanastirsku i baranjsku priču.

1/1