Novosti

Kultura

Бaрaњскo блaгo

У бeлoмaнaстирскoм Српскoм културнoм цeнтру бoгaтствo бaрaњских нaрoдних нoшњи прeдстaвили су СKУД "Joвaн Лaзић", Хрвaтскo културнo-умjeтничкo друштвo Бeли Maнaстир, бeлoмaнaстирскa Maђaрскa културнa удругa "Пeлмoнoштoр" и Рoмски рeсурсни цeнтaр из Дaрдe

Large informator nosnje %c4%87irilica

Sudionici revije

Prošle nedjelje, u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru (SRC) održana je revija baranjskih narodnih nošnji pod nazivom "Zlatnom niti izvezena". Reviju je organizirao SKUD "Jovan Lazić" pod vodstvom predsjednice dr. Svetlane Pešić, a na njoj su – uz domaćina – učestvovala još tri društva: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Beli Manastir, belomanastirska Mađarska kulturna udruga "Pelmonoštor" i Romski resursni centar iz Darde.

Revija je organizirana sa željom da se pokaže velika raznolikost i ljepota baranjskih narodnih nošnji te da se skrene pažnja javnosti na značaj i potrebu njihovog očuvanja. Dio prikazanih nošnji vlasništvo su kolekcionara Jovana Vilića iz Bolmana i kolekcionarke Jele Bokšić Nikolić iz Gajića, a dio iz fundusa spomenutih društava. Predsjednica SKUD-a Svetlana Pešić istaknula je da među tvorevinama tradicionalne kulture svakog naroda, po ulozi koju imaju u svakodnevnom životu i značaju za etnički identitet, narodnim nošnjama pripada istaknuto mjesto.

- U mešovitim sredinama, prema načinu odevanja, prepoznavalo se kojoj verskoj i etničkoj zajednici pojedinac pripada. Odećom se, zajedno sa nakitom, od najranijih vremena iskazivao i društveni status pojedinca, njegove porodice, ali i šire zajednice. Postojala je razlika u odevanju u svakodnevnim i prazničkim prilikama. Svaka životna faza, svaki događaj i značajna promena u životu, od detinjstva, preko odrastanja, doba zaruka i udaje, materinstva, zrele dobi i udovištva, sve se to može očitati u odeći predviđenoj i propisanoj za određene prilike – rekla je Pešić.

Tokom revije prikazano je nevjerovatno bogatstvo baranjskih hrvatskih (šokačkih) i srpskih (rackih) nošnji i u nešto manjoj mjeri mađarskih i romskih, kakvo u Baranji vjerovatno nikad nije viđeno na jednom mjestu. U samoj reviji učestvovalo je 25 "manekenki" i "manekena", članova spomenutih društava, pa grupno slikanje u velikoj dvorani SRC-a nije bilo moguće. Stoga su svi izašli na obližnji plato ispred belomanastirske "Ljepotice", gdje su načinjene milenijske fotografije, a potom je gajdaš Golubov zasvirao šokačko kolo, kome su se priključili svi – Hrvati, Srbi, Mađari i Romi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više