Novosti

Društvo

Bartolomejska noć na HRT-u

U emisiji "Mir i dobro" rečeno je da su partizani 1945. "zauzeli Vukovar", "masakri" koji su uslijedili uspoređeni su s onima iz 1991., a broj ubijenih i nestalih višestruko je povećan

Large intrigator  arbutina

Nemir i nedobro – komemoracija u Vukovaru (foto Facebook)

Partizani su 12. 4. 1945. zauzeli Vukovar – riječi su autorice priloga u HRT-ovoj emisiji "Mir i dobro" prikazanoj 16. travnja povodom "obilježavanja žrtava komunističkog terora", na dan kada su partizani porazili fašističke snage na srijemskom frontu. Po riječima novinarke HRT-a, grad je do tog datuma, koji se naziva i vukovarskom Bartolomejskom noći, bio slobodan, iako je bio pod ustaškom vlašću NDH, što novinarka u prilogu uopće ne spominje.

U Ustavu RH, koji HRT kao javna televizija mora poštovati, jasno piše da su "temelji državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata" uspostavljeni, nasuprot proglašenju NDH, "u odlukama ZAVNOH-a (1943)". Znači, nasuprot NDH bile su antifašističke snage koje su u Drugom svjetskom ratu organizirali partizanski borci koji su po HRT-u, eto, 1945. "zauzeli Vukovar".

Na HRT-u ovakve revizionističke formulacije ne smatraju spornima. "Hrvatska radiotelevizija u svojem programu promiče sve što je Ustavom RH zajamčeno, te od tih vrijednost ne odstupa ni Religijski program HTV-a, baš kao ni emisija 'Mir i dobro'", piše u odgovoru HRT-a na upit Novosti.

Povjesničar Hrvoje Klasić kaže da je takva interpretacija samo jedan u nizu dokaza da doista treba jasno i dosljedno zakonski kažnjavati veličanje ustaštva i revitaliziranje zločina NDH, bez ikakvih dvostrukih konotacija.

- Hrvata koji veličaju NDH, kao i Nijemaca koji veličaju Treći Reich i Adolfa Hitlera, ima i 2023. Samo što Nijemci, za razliku od Hrvata, imaju ustav i zakone kojima takve ljude kažnjavaju. Svi koji smatraju da su partizani zauzeli naše gradove, a da su ustaše osloboditelji, imaju svoje mjesto u povijesti i volio bih da ga imaju i u budućnosti, na istom mjestu gdje ga imaju isti takvi u Njemačkoj i Austriji. Ravnatelj HRT-a polaže račune Saboru, gdje bi se vlast države koja počiva na negaciji NDH trebala očitovati povodom ideoloških stavova javne televizije - upozorava Klasić i dodaje da revizionisti prebrojavaju da li su partizanske brigade koje su 1945. oslobodile hrvatske gradove bile većinski srpske ili hrvatske.

- Kada su ratovali i ginuli, partizanima nije bilo ni na kraj pameti da se prebrojavaju po nacionalnoj osnovi. Kako su brojni Srbi sudjelovali u oslobađanju hrvatskih gradova, tako su brojni Hrvati sudjelovali u oslobađanju srpskih gradova. I to je potpuno irelevantno. Da nije bilo Hrvata koji su sudjelovali u partizanskom pokretu, posebno Slavonaca, Hrvati bi zauvijek imali stigmu ustaštva i Hitlerovog saveznika. NDH, s ustaškim pokretom na čelu, od samog je početka pa do kraja imala rasne zakone, koncentracijske logore, provodila genocid nad vlastitim stanovništvom, nepoželjnim etničkim i vjerskim skupinama - napominje Klasić.

U prilogu HRT-ove emisije navodi se i da je "Vukovar 1945. proživio teške dane i masakre slične onima 1991.", da se "procjenjuje da je ubijeno i nestalo 888 Vukovaraca", da su "žrtve bili uglavnom ugledni, intelektualni jači i moćniji ljudi". Koliko smo mogli provjeriti, točan broj ubijenih i nestalih je nemoguće utvrditi, a dosad su čak i desno orijentirani izvori baratali brojkom od 80 do 120 žrtava tokom prvih deset dana nakon partizanskog oslobođenja Vukovara.

- Pretjerivanja u broju žrtava su opće poznata karakteristika revizionista, i to bez objašnjenja tko su zaista bili oni koje se proglašava nevinim žrtvama i zašto je do odmazde došlo. To su bili ljudi koji su štitili naciste pri bijegu, čak i na kraju rata. Bilo je ustaških i njemačkih nacističkih vojnika, političara i civila koji su bili aktivni sudionici ustaškog režima - ističe Klasić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više